Мика Зайкова: Асен Василев направи толкова золуми, че трябва веднага да си ходи!

България отблизо

„Експертизата в този парламент е ниска, нищо че има можещи хора. Не слушат тях, а Кирчо и Асенчо. Та финансовият министър направи толкова много зулуми, извинявайте за отклонението! Приходите в бюджета за 2023 и 2024 година няма откъде да дойдат. Те са имагинерни. То за миналата година се и видя. Събираемостта на данъците върви надолу. Асен Василев предвиди за миналата година 1,4 милиарда от Плана за възстановяване. Но не постъпи и стотинка. Същото важи и за януари, защото нищо не се прави“.

Това казва в интервю за „Марица“ финансовият експерт и бивш депутат Мика Зайкова.

Според нея са „глупости“, че Василев е постигнал 3% бюджетен дефицит – наполовина на служебните кабинети.

„Познавам дамата, която беше служебен министър на финансите. Тя им каза: Ако не вземете мерки, ще получите такъв дефицит! Той и сега е висок! Ние сме на тавана, близо до трите процента. Да припомня, в годините с ковид, каквито и кривици да има Бойко Борисов, не съм фен на ГЕРБ, но не мога да отрека – при него имаше излишъци в бюджета. И второ – задържа държавния дълг на нива 20-22 процента. Тези сега го увеличават скорострелно. Качва се с 10 милиарда. И то при по-високи лихви –  ще платим 2,5 милиарда повече за тях. Уви, не сме членове на еврозоната, за да се възползваме от по-ниски ставки. Сега броим за голяма победа, че дефицитът не е над 3 процента. И то знаете ли защо! Има скрити разходи. Обраха печалбата на държавните дружества, взимат се заеми с държавни гаранции. Последните не са отразени като разход в бюджета. Откъде ще ги вземе Асен Василев! От своята касичка „капиталови разходи“. Ако и те не стигат, ще вземе заем с висока лихва. Така замазаха дефицита, но това не води до нищо“, каза финансистката.

Зайкова смята, че премахването на таксите за университетите и намаление на цени на дървата са „маньоври“ за изкуствено сваляне на инфлацията, което обаче няма да мине в ЕЦБ и ЕК.

„Гледат се 12 месеца назад, а и съм съгласна със Симеон Дянков, че инфлацията няма да падне на необходимото ниво. Чакайте влизане в еврозоната през 2027 година. Не го казвам, че съм враг, напротив, твърд привърженик съм.

Тя не е съгласна с констатациите за постоянно падащата инфлация.

„Нищо че работодатели се хвалят как вдигнали заплатите с 20 процента, как доходите растат. Важното е какво може да си купиш с тези пари. А ценовият натиск у нас е огромен. Ножицата между  изкупните цени и тези в големите вериги е огромна. В България има висока корупция и картели. Минималната работна заплата у нас е 933 лева. Германия в момента е в тежка рецесия, но минималната заплата там е 2054 евро. Средната цена на сиренето в България е 9,20 евро. В ЕС е 7,16 евро. Продължавам с яйцата. 10 броя у нас се купуват срещу 2,9 евро, в Германия срещу 2,8, а във Франция срещу 1,65. Млякото в България струва 1,49 евро средно. В Германия върви за 99,9 цента, а във Франция 1,29 евро. Говоря за страни, в които заплатите са в пъти по-големи. Ние продължаваме да сме с най-ниски доходи и сме най-бедни“, казва още Зайкова.

Според нея причината за по-ниските цени в Западна Европа са работещите регулатори.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *