Мика Зайкова и Иван Нейков стреснаха българите с новогодишна прогноза

България отблизо
Инфлацията е по-голяма заплаха от пандемията към момента. Някои колеги си мислят, че през следващите месеци нещата ще се успокоят. За съжаление няма да стане. България има допълнителни проблеми – състоянието на Топлофикация и мораториума. Той не решава проблеми, той само ги отлага. Инфлацията може да стане двуцифрена. Зависи от това как ще реагират правителствата.

Това каза по НТВ Мика Зайкова от ИТН. Тя допълни:

България до известна степен е облагодетелствана. Предстои зелена сделка. 60 на сто от енергетиката е атомна. А ЕС е дистанциран от този проблем и не иска да я признае за чиста енергия.

 

Ръстът на цените в малката кошница е най-висок. Там с дни расте цената на хляба. Те са тези продукти, които се ползват от бедните хора. Този факт не можем да пренебрегнем.

 

Има и работещи бедни – доходите изостават от поскъпването на живота. Гледаме на доходите като сериозно предизвикателство. Те засега стоят на едно място. В България минималната работна заплата е 400 евро-най-ниска в ЕС. Трябва да има баланс между доходите и това, което се случва в икономиката. Сегашната минимална работна заплата дава чист доход от 480 лева. Издръжката на живота с тази инфлация клони към 700 лева.

 

Трябва да се мисли както за бизнеса, така и за хората, които работят в този бизнес. Ако не осигурим стабилна икономика и бизнес, няма да има работа за хората. В ИТН разгледахме програма, която Хиновски предложи за сметки в икономиката, които имат пазарен характер.

 

Бившият социален министър Иван Нейков допълни:

 

Част от проблема е, че бяхме забравени от това що е инфлация. И сега това много ни изненадва-инфлация от порядъка на 6-7 процента. Не смятам, че това е големият проблем, започват за сработват другите механизми-намалява цената на петрола. Близко сме до момента, в който през първото тримесечие може да нараства, а след това ще има успокоение.

 

Ако цената на чашата е нараснала с 10 процента, но ако е на цялото студио – то може да е 1 процент. Социалната сфера не генерира инфлация.

 

Голямото предизвикателство е как да се настроят инструментите, с които да се помага на крайно нуждаещите си. Ние продължаваме с мантрата-щом си пенсионер , си беден. Това не е вярно. Трябва да се направи нов цикъл на енергийна помощ. На кого и как да се помогне-това е предизвикателство. Това е работа на социалната сфера.

 

Каквото и да направиш, в един момент ти плащаш разходите. Не виждам друга логика в мораториума, осен да се печели време, за да се намери друго решение. Имаме свръх очаквания, че ей сега, тука, дайте решение. В това решение няма положителен резултат. Доста експерти предлагат стъпки, с които да се укроти енергийната ламя.

 

Грешка ще е да стоим в кабинета ,да гледаме в тавана и да питаме колко ще е минималната работна заплата. Тя не трябва да зависи от волята на министър, а от принципи. Да се каже – ако инфлацията стигне такова ниво – минималната заплата става толкова. А не – не ми стигат 700 лева, дай ми толкова.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *