Милен Керемедчиев предрече: Документ-бомба ще гръмне в двора на Нинова

България отблизо
Преписките с искания за износ на оръжия с обща стойност над 1 милиард лева, чието разглеждане е било забавено, са бомба, която ”рано или късно ще гръмне в двора на госпожа Нинова”, каза Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на икономиката и бивш заместник-министър на външните работи. Той е бил и член и на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение.

„Вие си спомняте колко неистово тя отричаше, че има износ на оръжие за Украйна и че това е червената линия, която БСП няма да премине“, каза още  Керемедчиев пред БНР.

„От началото на руската инвазия в Украйна, България е активна страна в това да подпомага украинската армия с оръжия. Да, правихме го през посредници, които всъщност натрупаха огромни печалби на наш гръб. Комисионните са изключително големи, а за превоза също се плащат огромни суми. Говорим за милиони, които са влезли в джобовете на посредниците. Ситуацията става същата, както и с газа – казваме, че не купуваме Русия, а реално купуваме през посредници. От тази наша политика за отричане на видимото в крайна сметка по никакъв начин не печели страната. Не само сме в негативния списък на държавите, които са неприятелски към Русия, но по никакъв начин не изваждаме и дивиденти от това че помагаме на Украйна.“ – смята той.

 

Според него комисията за експортен контрол се събира минимум веднъж на 30 дни, но може да го прави и по-често, ако има такава необходимост. Липсата на взето решение „не може да доведе до претенции на износителя към комисията“, защото такива не са предвидени правно, но може да доведе до „сериозни загуби на този износител и производителя, защото неустойките по неизпълнението на договор понякога се равняват и на стойността самия договор – до 100%“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *