Изненада: Пентагонът провежда секретно съвещание, защото освен неуязвимите руски оръжия са се появили и китайски такива!

Свят

Пентагонът обсъжда опасността от китайските космически оръжия на тайна среща. Научихме от експерт колко опасни са подобни разработки, пише украинското издание Liga.Tech.

Пентагонът е загрижен за друг вектор на заплаха от Русия и Китай и този път това е космосът. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин провежда тайна среща в Пентагона на 6-7 септември по темата за космическите оръжия, които Руската федерация и Китай могат да разработят. Причините за тази дискусия са известни – изпитанието през 2021 г. на руско противосателитно оръжие и китайската система за орбитално бомбардиране.

 

Разполагането на оръжия космос-земя усложнява работата на противоракетната отбрана и изисква създаването на нова система за предупреждение за изстрелване. Това е темата на срещата в Пентагона.

Liga.Tech разказва какво е орбитално оръжие и какви заплахи крие.

Орбитална бомбардировка

През март 2022 г. в годишния доклад за оценка на заплахите на разузнавателната общност на САЩ се говори за разработването от Пекин на наземни и космически противосателитни оръжия. Но не се споменава FOBS, системата за частично орбитално бомбардиране, обсъждана на срещата през септември в Пентагона.

FOBS предвижда изстрелване на ядрена бойна глава в ниска околоземна орбита, която прави непълен оборот и поразява целта на земната повърхност. Такава система направи невъзможно определянето на местоположението на поражението, тъй като „обърква“ системите за проследяване с орбитален полет.

СССР имаше подобна програма – целта й беше да заобиколи американската система за ранно предупреждение, така че Щатите да не могат бързо да „видят“ съветска ядрена ракета. Тази програма беше прекратена след подписването на Договора за ограничаване на стратегическите оръжия през 1979 г. През 1983 г. орбиталните ракети R-36orb бяха изведени от експлоатация.

Китайски изпитания

Миналата година медиите съобщиха за тест от Китай на хиперзвукова система, която би извела плъзгаща се ядрена бойна глава в орбита за допълнително унищожаване на наземни цели. В същото време Китай отрече тези тестове.

Тимъти Райт, анализатор в Международния институт за стратегически изследвания, смята, че получаването на стратегическо предимство на Китай, ако бъде разработена такава система, е спорен въпрос. Според него не е ясно защо Китай разработва космически оръжия, а не се фокусира върху създаването на междуконтинентална ракета с голям обсег на действие като руската „Сармат“. Такава ракета, която да победи Съединените щати, може да обиколи Южния полюс.

Подробностите за миналогодишните тестове остават неизвестни. Източници от Financial Times, които писаха за тестовете, отбелязаха, че бойната глава, когато удари неизвестно място, е била сбъркана с „няколко десетки мили“. Тоест, за точно поразяване на целта е необходимо сателитно насочване. Райт каза, че радарното покритие на Южното полукълбо на САЩ и способността на САЩ да разработят по-мощни системи за прихващане на ракети намаляват предимството на Китай в космическите оръжия.
Частична орбитална бомбардировка, тоест временно излизане в открития космос преди нанасяне на поражение, може да се извършва от различни носители, казва Андрий Колесник, украински независим експерт по космически въпроси.

Най-разработеният метод според експерта е полет по балистична траектория с помощта на междуконтинентални балистични ракети. Тъй като те се научиха да се справят с такава заплаха достатъчно бързо, по-късно бяха създадени оръжия, които са разделени на много отделни блокове по време на етапа на полета с независима система за насочване и унищожаване. И те също се научиха да се съпротивляват, макар и много трудно.

Хиперзвуковите носители, които Китай е тествал, имат подобни функционални характеристики, но тяхната скорост и маневреност са с порядък по-добри от техните „предшественици“, а също така ви позволяват да се приближите до врага от страна, от която той не очаква.
Според Андрей Колесник китайските тестове на орбитални оръжия над Южния полюс са ярък пример за „непредсказуемостта на тези оръжия“. Светът трябва да се преструктурира или да се създаде система за защита срещу такава заплаха.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *