Министерството на социалната политика има три варианта за увеличение на пенсиите от първи юли!

България отблизо

Властите обмислят варианти за инфлационна индексация на пенсиите от първи юли, каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в сутрешния блок на БНТ.

Индексацията ще трябва да компенсира спирането на ковид добавката, която пенсионерите ще получават до 30 юни.

Увеличение на пенсиите по швейцарското правило няма да компенсира отпадането на ковид добавката. Затова сега властите търсят други механизми. Сред разглежданите възможности са:

  • към пенсиите да се добави твърда сума под формата на антиинфлационна добавка;
  • пенсиите да се увеличат с процент, равен на сбора на инфлацията и ръста на средноосигурителния доход;
  • да се пристъпи към индексация на два етапа – например, по швейцарското правило и последващо осъвременяване.

Кой от вариантите ще избере правителството зависи от изчисленията на специално създадена за целта работна група. Окончателното решение ще бъде взето от Народното събрание. Министърът на труда и социалната политика обаче беше категоричен, че след отпадането на ковид добавките, пенсионерите няма да получават по-малко средства.

„Не, няма да ги изненадаме неприятно. Може да ги изненадаме само приятно. Светът е в криза, не само в България има инфлация. Аз съм съгласен с твърденията, че подобно наливане в пенсиите провокира инфлация, но аз не мога да се съглася, че за да не провокираме инфлацията, трябва да оставим хората гладни“, каза Гьоков.

От днес започва изплащането на великденската добавка към пенсиите от 70 лв. Тя ще бъде изплатена на всички пенсионери независимо от размера, който получават.

Половината от пенсионерите у нас – около един милион души разчитат на минимална пенсия, добави социалният министър.

Министерството на труда и социалната политика не приема замразяването на размера на минималната работна заплата, заложено в средносрочната тригодишна рамка, изготвена от министерството на финансите.

„Тази рамка се актуализира на всеки три месеца. Аз съм сигурен, че заложеното там е изчислявано преди войната в Украйна и не е отчетена тежестта на събитията“, каза Георги Гьоков.

Той допълни, че е възможно от първи юли да има увеличение на заплатите на социалните работници.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *