Митрофанова: Патриарх Неофит беше истински свещеник! Голям приятел на Русия

България отблизо

„Всички скърбим, това е голяма загуба. Патриарх Неофит беше истински свещеник! Голям приятел на Русия. Нашата църква скърби заедно с българите и българския народ“.

Това заяви посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова, която пристигна в храм-паметника „Свети Александър Невски“, за да отдаде почит на покойния българския патриарх.

Тя посочи, че патриархът на Русия и Москва Кирил няма да може да присъства на погребението на Неофит. „Първо, никой не е поканил патриарх Кирил. В момента той се среща със сръбския патриарх и имат общи мероприятия. Ще присъства представител на патриарха – митрополит Западноевропейски Нестор. Той вече е тук“, заяви посланик Митрофанова.

Руският посланик определи като огромна провокация присъствието на украинския духовен лидер Епифаний. „Това не е просто напрежение, а огромна провокация и спрямо Българската църква включително. Тяхната църква не е призната от Българската“, подчерта Митрофанова.

Припомняме, че руският патриарх Кирил също изрази съболезнованията на църквата и руския народ по повод кончината на нашия патриарх Неофит като каза, че „всички са изпълнени с искрена любов и уважение към патриарх Неофит“.

По повод присъствието на украинския предстоятел Епифаний припомняме, че той не е поканен от никого и Светия Синод на Българската православна църква категорично се разграничи от всякакви събития, които могат да се случат вследствие на  неговото присъствие в България.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *