Десислава Атанасова и още един действат по почина „направи си сам“!

България отблизо

В ситуацията на извънредно положение заради коронавируса у нас всеки се опитва да защити себе си и близките си.

Всекидневно властите призовават хората да излизат само с предпазни маски, но такива на практика няма от седмици и всеки се чуди как да се спаси поединично. Всяка аптека ни посреща на вратата с надпис „Няма маски“, а малкото останали предпазни средства се предлагат на космически цени от съмнителни търговци.

В тази патова ситуация всеки търси нестандартни решения, а в последните дни такива се нароиха и в социалните мрежи. Проверка на Dariknews.bg показала, че хора с малко плат, майсторлък и въображение бързо са се ориентирали и откликват на засиленото търсене на предпазни материали.

Основно се предлагат памучни двуслойни маски, които се перат, сушат и гладят. А майсторите им се застраховат – предупреждават, че изработената маска не е медицински продукт и не е със сертификат.

Една такава памучна маска в шарен десен намираме в страница в социалната мрежа на цена от 5,50 лв. За 10 броя има отстъпка – 50 лв. Натъкваме се на друго предложение – едноцветни маски или с картинки за децата – 2,80 лв.

Следващото предложение е за памучни маски с черни ластици за ушите на цена от 2 до 3 лева. Друг продавач пък припомня, че трябва да се следват модните трендове и в момент на кризисна ситуация. Рекламира маските си с различни десени като „модерен и предпазен аксесоар за лице“.

Тук има и предпазен филтър с опцията да се сменя, а цената не е ясна. Магазин за детски стоки също бързо се е ориентирал в новата ситуация и предлага маски за деца и възрастни, като тук цената вече скача до 6-8 лева.

На друга страница откриваме и значително по-евтини вариант – 1,50-1,80 лв., макар и в по-обикновен бял вариант. В сайт за онлайн пазаруване предлагат и нестандартен модел маска – с дебел ластик, който обхваща цялата глава, а не само ушите – за 4 лева. Друга фирма пък примамва със сравнително ниската цена от 2,90 лв. , но пък уловката е да бъдат поръчани минимум 1200 броя.

Най-облагодетелствани са дамите, които имат шевни машини и умеят да шият, за да защитят себе си, семейството, че и приятелите си. Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която има такъв талант, демонстрира вчера на заседанието на правната комисия, че хем се пази, хем продължава да е вярна на добрия си вкус – нейната маска беше розова, в тон с розовия тоалет.

Такива маски, дори и да нямат високоефективната защита като медицинските, все пак пазят от кихане и кашляне, освен това се перат и гладят вечерта след употреба.

А шивашките си умения демонстрира и шефът на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който обяви, че има трети шивашки разряд и показа собственото си творение. Даже призова, че никак не е трудно и всеки може да си спретне сам за минути защитна маска от плат, която е даже по-плътна от обикновените в аптеката./Източник blitz.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *