Мишо Константинов с неочаквана прогноза: Знам кой ще клекне, предсрочни избори няма да има

България отблизо

ПП-ДБ нямат интерес от предсрочни избори, ще загубят депутати.

Това обясни в „Денят започва“ по БНТ проф. Михаил Константинов, бивш председател на СД на “Информационно обслужване” АД.

„От самото начало на последната криза твърдя, че предсрочни парламентарни избори няма да има, съответно ще има правителство. Шансовете за този сценарий обаче намаляват, но не са изключени. Нещата са съвсем прости. От тяснопартийна гледна точка след едни предсрочни избори едната от двете компоненти в управлението ще си намали резултата – това е ПП-ДБ, ще имат с около 10-15 депутати по-малко. Сега имат 63, ще имат около 50. ГЕРБ вероятно ще си вдигнат леко резултата, за другите партии няма да ги обсъждаме.“, каза проф. Константинов.

Той подчерта, че няма логика в това да се поеме в посока предсрочните избори.

 

Проф. Константинов отбеляза, че при предсрочен вот само „Възраждане“ ще увеличи резултата си значително и може да стане втора политическа сила. И обясни защо: „Те може да са всякакви, но са последователни.“ Според него това ще окаже психологически ефект върху българския народ.

„Защо да отиваш на предсрочни избори, за да си намалиш резултата? Това е вътрешнопартийния интерес, тоест ПП-ДБ нямат интерес от предсрочни избори. Външният натиск обаче е много силен от посолствата. Поне три са посолствата, които имат сериозно влияние върху вътрешнополитическия живот на страната – американско, британско и руско. Германците още са мека сила. Не би трябвало да има предсрочни избори, но никога не подценявайте човешката глупост. Това, което правят българските политици, сами си го правят. През последните 34 години в България всичко, което се случва си го правим сами“, категоричен е експертът.

 

Експертът подчерта, че има шанс за реализиране на втория мандат, но не и ако усилията са само от страна на ПП-ДБ.

Михаил Константинов заяви, че не очаква да има промени в Изборния кодекс. По думите му би било безобразие депутатите отново да правят промени в него. Според него няма и технологическо време за такива заигравки.

Той посочи, че ако се стигне до назначаването на служебно правителство ще се види до колко са ефективни промените в Конституцията. Проф. Константинов обърна внимание, че според измененията президентът трябва да подпише състав на кабинет, който не е избирал. Ами, ако не му харесва някой министър, попита риторично в заключение проф. Константинов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *