Гешев: Президентът не трябва да е недосегаем. Ако извърши убийство в Галиче, след пет години ли да го разследваме?

България отблизо

Ние сблъсък с президента не сме имали, това беше институционно действие, Поисках тълкуване на една разпоредба, която според мен и много бивши конституционни съдии не беше ясна. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в ефира на БНР.

„Прокуратурата има много голям потенциал, който не е използвала. Няма как да се изтощим. Трудно, колко да ни е трудно.

Живеем в собствена държава, взимаме заплати, не стрелят по нас. Трябва да дадем на българските граждани сигурност и това, което наричат преход, най-сетне да стигне. Това не може да го направи само прокуратурата, но може много да направи. Нямам притеснение, че може да се изтощи прокуратурата“, заяви Гешев.

Той посочи, че нямаме неразкрито убийство миналата година, освен едно поръчково убийство. „Нямам стотиците престрелки. Както каза зам.-шефът на Интерпол между наркобанди. Една такава престрелка и ще падне правителството“, зави още обвинител номер 1. По думите му ние имаме два проблема.

„Краде се много. Ние сме една богата държава, от която се краде, излишно е да казвам за тези 500 млн. И другият проблем е битовата престъпност. Просто трябва да си вършим работата“, заяви още Гешев.

„Главният прокурор и прокуратурата нямат лични врагове. Няма как да се твърди, че това е някакъв реванш“, коментира още Гешев отношенията си с президента. „Това е някаква политика на президента, че не подписва указите от първия път. Няма някой да му се сърди. Този дебат, който инициира президентът, според мен дебатът е на тема „Има някакъв проблем, решете го“. Според мен не е от изтърканите клишета – главният прокурор е недосегаем“, заяви още той.

„Президентът инициира дебат, свързан с прокуратурата. Но не бяхме поканени ние. Не ми е ясен този дебат. На него бяха поканени някакви други организации и близки до Прокопиев“, поясни главният прокурор. Той каза, че фактът, че не е поканен от президента, а от негов служител, „вероятно този Митко“, е равносилно той да прати при държавния глава чистачката.

„Да те кани съветник, който вероятно е този Митко, на когото е възложено да смачка една проверка, е обидно към институцията. Есемесът естествено, че беше любезен. С мен в последно време всички са любезни. Моето дълбоко разбиране е, че прокуратурата трябва да обяснява своите действия. Ние не се притесняваме от истината, но явно други се“, обясни той. Гешев говори и за записите между шефа на ВВС и президента Радев. „Не точно така стоят нещата. Това, което ще стане ясно, е, че има разследване на прокуратурата. Касае се за една фирма със стотици милиони. В един момент са присъединени т.нар. оперативни ВВС“, поясни Гешев. На 22 януари специалисти констатирали, че не президентът, а вероятно президентът е участник в разговора. Все още не е уточнено дали е той.

„Колегите са направили всичко, за да спрат досъдебното производство. За да се уточни дали наистина разговорът е с президента. Изпращат го при мене. Сезират ме с оглед дали да сезирам Конституционния съд. По-важната част от моето мнение е, че в България няма абсолютни имунитети. Смятам, че, когато има данни, за лице с имунитет, да се направи всичко възможно дали то е извършило престъпление. И след като то се изпрати в Народното събрание да се направи процедурата по импийчмънт“, уточни прокурор Гешев.

„Предполага се всички длъжностни лица не извършват престъпление. Представете си, че някои от тези лица извърши убийството в Галиче. Трябва да се изчака 5 години, за да не се нарушава Конституцията или 10 г., ако има втори мандат. Съгласете се, че това е безумно. Ако ти извършиш убийство, ти нарушаваш Конституцията. Оттук нататък всичко е в ръцете на Конституционния съд“, коментира още Гешев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *