Младите искат властта в БСП с декларация

България отблизо
Промяната в БСП е наложителна и неизбежна. Имаме нужда от една нова посока, която изисква смяна на образа на БСП и категорични действия за обновление на левицата. Това се казва в позиция на Националния съвет на Младежкото обединение в БСП във връзка с изминалите парламентарни избори и бъдещето на лявото в България.

Eто и пълният текст на документа:

 

П О З И Ц И Я

 

на Младежкото обединение в БСП

във връзка с изминалите парламентарни избори и бъдещето на лявото в България

 

България се намира в период на политически промени. След повече от десетилетие управление на задкулисието и корупцията, в последната година преминахме през редица парламентарни избори, които доведоха до сформирането на кабинет на промяната. БСП беше ключова част от тази промяна. Като социалния стълб на това управление левицата доказа, че може да защитава българите, които имат най-голяма нужда от социална защита. Краят на това правителство видя нови сътресения на политическата сцена.

Последва една турбулентна предизборна кампания, която промени много в разпределението на политическите сили в Народното събрание. Резултатите на БСП показаха нуждата от сериозен, задълбочен и откровен анализ за проблемите на левицата и бъдещето на лявото пространство в България.

 

Изборният ден показа няколко неща:

 

Младите хора в БСП доказаха, че имат своето заслужено място сред вече утвърдените ни лица. В началото на тази кампания обявихме, че 119 от всички кандидати за народни представители на „БСП за България“ са под 35-годишна възраст. Това се равнява на почти 1/3 от всички кандидати. Резултатите от преференциалния вот в изборния ден показаха, че тези младежи водят със себе си доверието на избиратели, които иначе не биха подкрепили левицата, до голяма степен заради нейния имидж на партия на статуквото, която не чува гласа на младите. Това затвърждава факта, че БСП има нужда от своите млади хора и няма бъдеще без тях.

Членовете на Младежкото обединение в БСП изнесоха тази предизборна кампания на терен. Те бяха доброволците, които защитаваха идеите на БСП, обезпечавайки всички инициативи и събития на листите на „БСП за България“, извършваха активна агитационна кампания в населени места из цялата страна и до последно подкрепяха всеки един кандидат на БСП. Младежите поеха онази част от предизборната кампания, която често никой друг не иска да поеме – работата на терен, денонощния труд за обезпечаване на инициативите на БСП и доброволно отделеното време за каузата на лявото в България.

БСП има нужда от незабавна и коренна промяна. Резултатите на изминалите парламентарни избори показаха поредния спад в доверието към левицата. Въпреки множеството социални политики, които БСП защити и осъществи в рамките на правителството на промяната, нашите послания не отекнаха сред мнозинството от гласоподавателите. Този проблем има две основни измерения – имиджа на партията и нейното идеологическо ядро. Българската социалистическа партия не може да достигне до две основни групи в българското общество – по-голямата част от левите хора, както и младежите. България е държава, в която има много ляво мислещи хора, които обаче не припознават БСП като автентично лява партия. Това налага по-активното защитаване на икономически и социално леви теми, които да върнат загубения потенциал на левия вот.

 

От своя страна имиджовият проблем на БСП се изразява в липсата на млади гласоподаватели, които да подкрепят левицата. Партията има нужда от цялостно ребрандиране и изграждане на изцяло нов публичен образ. Това може да се случи само чрез модернизиране на комуникационните похвати на БСП и обновление на лицата на партията.

БСП трябва да бъде партия на колективното начало. Българската социалистическа партия е създадена преди над 130 години. Основната причина, поради която БСП оцелява през множество възходи и падения, е възможността на основните й структури да взимат решение за нейното настояще и бъдеще. Ние трябва да защитаваме с цената на всичко правото на колективните органи на партията да взимат решения, които носят политическата отговорност. В момент като този имаме належаща нужда от задълбочен и откровен разговор на всички нива в БСП и категорични решения за последващи действия.

България има нужда от силна лява партия, която има своите традиции, но винаги гледа напред в бъдещето. БСП трябва да бъде партия на младите, партия на автентично левите идеи, партия на действието, партия на прогреса. Промяната в БСП е наложителна и неизбежна. Имаме нужда от една нова посока, която изисква смяна на образа на БСП и категорични действия за обновление на левицата. За да стане факт тази промяна, партията има нужда от диалогичност и обединение. Съвкупността от опита на поколения социалисти и енергията на младите в БСП е ключът към нейното бъдеще.

 

Заедно можем!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *