Москва предупреди: Отказът от руската енергия ще струва 400 милиарда повече на европейските страни!

Свят

Русия обяви днес, че ускорява преговорите с Китай за увеличение на продажбите на природен газ и същевременно заплаши Европа, че наложеното петролно ембарго ще й струва скъпо, предаде Ройтерс.

 

По думите на вицепремиера Александър Новак високите енергийни цени ще струват на Европа 400 милиарда долара, а може да се стигне и до недостиг на петролни продукти. Той не уточни за какъв период от време става дума.

Русия е сериозно зависима от износа на енергоносители, а в същото време над половината от газовия внос на ЕС идва именно оттам, което прави Съюза подвластен на прекъсване на доставките. Лидерите на ЕС договориха миналия месец налагането на ембарго върху руския петрол, което трябва да влезе в сила в края на годината, а според Новак това ще предизвика недостиг в Европа.

В изявление пред Международния икономически форум в Санкт Петербург той заяви, че „лошото планиране на енергийната сигурност в САЩ и Европа“ са виновни за високите цени на енергията и инфлацията.

По думите на вицепремиера Русия може да пренасочи енергийния си износ към страни като Китай и Индия, за да покрие загубите от европейския отказ. Той все пак призна, че това ще изисква развиване на инфраструктура, с каквато в момента Русия не разполага.

„Газпром“ намали още обема на доставяния за Европа природен газ по „Северен поток 1“

„Газпром“ намали за втори пореден ден обема на доставяния за Европа природен газ по „Северен поток 1“, след като вчерашните намаления доведоха до 30-процентен скок на цената на синьото гориво при отварянето на борсата в Нидерландия.

Руската компания обяви, че днес се използват едва 40 процента от капацитета на газопровода до Германия, който е 167 милиона кубически метра дневно.

Официалното обяснение на шефа на „Газпром“ Алексей Милер гласи, че заради санкциите срещу Русия Канада не доставя на германската компания „Сименс“ части, необходими за сервизна поддръжка на турбини за една от компресорните станции на „Северен поток“.

Според германските власти това обяснение е „технически неоснователно“ и истинската цел на „Газпром“ е да причини пореден скок на цените на газа в момент, когато европейските страни се опитват за складират достатъчно от това гориво за зимата.

Италианската енергийна компания „Ени“ съобщи, че днес получава едва 65 процента от поръчаното от „Газпром“ количество.

Австрийската OMV също обяви намаление, но не посочи с колко. С по около 30 на сто по-малко газ очакваха Словакия и Чехия.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *