Асен Василев с фантасмагорично обяснение защо Германия и Италия ще купуват евтин руски газ, а ние – не!

България отблизо

На въпроса Защо Италия и Германия ще купуват руски газ, а ние не Асен Василев започна да увърта, но накрая притиснат от фактите опита с фантасмагорично обяснение. 

То, разбира се, нищо не обяснява, а само разкрива смехотворните опити на властта да скрие факта, че не действаме, водени от националните си интереси, а от нечия чужда воля.

„Финландия се отказа“, опита се да финтира въпроса на водещата вицепремиера Василев. След това добави, че става въпрос за частни компании от Германия и Италия, докато държавният доставчик Булгаргаз нямал тази гъвкавост.

Според него, към момента ЕК не променила мнението си, че не може да се плаща в рубли. Ако в Гърция също бъде спряно газоподаването от Русия, те също ще са изправени пред дефицит. „Никога не е грешка да се откажеш от доставчик, който едностранно сменя решенията“, каза той.

Василев обаче забрави да спомене, че Русия просто иска парите, които получава за газ да не бъдат крадени от Запада чрез санкциите, а да си остават в страната. Затова ги превръща в рубли.

А и да не става така, че Москва добросъвестно дава газ на страните от ЕС, но не получава за това никакво заплащане.

„Не мисля, че има връщане назад. Освен ако не ни дадат драматично по-евтина цена и дори и тогава трябва да се замислим, допълва Василев“.

„Газът, който внасяме от Азербайджан е 3 пъти по-евтин от руския газ. Това покрива около 30 процента от потреблението. Договореният газ от САЩ също идва на по-ниска цена“, посочи Василев.

Парното със сигурност ще по-скъпо. Цената на руския газ се беше качила 4 пъти, още преди да го спрем. До 20 процента. Не виждам причина да се качва цената на водата.

„Ако всички партии и президента, преценят, че това е добре за България, тогава може нещо да се промени. След това трябва да мине и през парламента. Само тогава може да се вземе различно решение, от това което е в момента“, обясни той за вчерашния призива на премиера Петков за свикване на нов КСНС при президента.

Увеличение на минималната заплата няма да има. Не е разумно в рамките на една година да се вдига 2 пъти. От догодина, ще се изчислява по формула, също както и максимално осигурителния доход. Най-вероятно като параметър от средната.

По неговите думи, необлагаем минимум няма да има.

Залагаме между 10 и 15 процента инфлация до края на годината. Не се знае обаче, какво ще се случи с хранителните стоки. Русия и Индия затвориха пазара за износ на зърно. Цените се дигнаха 4 пъти, а нашата цена е свързана.

Целта остава да влезем в Еврозоната до 2024-та година, технически ще се справим с изискванията.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *