МО на Русия: Щурмови самолети Су-25 „Грач“ унищожават опорни пунктове на ВСУ в Донбас

Свят

Щурмови самолети Су-25 „Грач“ унищожават опорни пунктове на украинските въоръжени сили (ВСУ) в зоната на отговорност на групировката „Восток“ в южното донецко направление. Това казаха от руското министерство на отбраната, съобщават руски медии.

„Екипажите на щурмови самолети Су-25 „Грач“ унищожиха жива сила и поразиха опорни пунктове на украинските въоръжени сили в зоната на отговорност на групировката „Восток“ в южното донецко направление на специалната военна операция след изстрелване на неуправляеми ракети по определени цели. Пилотите извършиха сложна маневра с изстрелване на термични капани и се върнаха на летището за излитане“, казаха от ведомството.

Министерството на отбраната на Русия подчерта, че корекцията на бойната работа на щурмовите самолети е извършена от предните авиодиспечери на армейския корпус на групата войски „Восток“.

Министерството отбелязва още, че бойната работа се извършва по двойки щурмови самолети за взаимно прикриване и увеличаване на зоната на поражение. Полетите се извършват на изключително ниски височини.

Щурмовият самолет Су-25 (според кодификацията на НАТО – Frogfoot), известен още като „Тур“, е предназначен да поддържа наземни части, както и да унищожава обекти със зададени координати денонощно при всякакви метеорологични условия. Стандартното въоръжение на щурмовика се състои от самолетно оръдие ГШ-30-2, регулируеми планиращи бомби КАБ-500 и КАБ-1500, подвесни оръдейни установки УАК-23-250 и СППУ-1, неуправляеми авиационни ракети от различни калибри, комплекс „Вихър“ и други управляеми ракети от следните класове – въздух-въздух и въздух-повърхност.

Източник Труд

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *