Мустафа Карадайъ: ДПС е за смяна на политическия модел и по-социална държава!

България отблизо

ДПС от доста време обсъжда сериозно каква трябва да е оценката на движението за управлението на партия ГЕРБ на фона на нестихващите протести, съобщиха от пресцентъра на партията във Фейсбук. 

Решихме, че ДПС няма да даде нов кредит на доверие за управлението, понеже то изчерпа своя властови ресурс. Това обяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

Очаква се партията на Доган да даде силно критична оценка за управлението на ГЕРБ и състоянието на държавата, за демократичните устои и нивото на парламентаризма у нас.

Елитът на партията ще проведе сериозен дебат и относно развитието на процесите в страната, ще обсъди различни варианти за евентуалното излизане от кризата.

 

Очаква се председателят на партията Мустафа Карадайъ да представи обширен доклад, както и конкретни предложение за позициите, които Движението ще застъпи в тези критични за държавата моменти.

Ден, след като ГЕРБ обявиха намерението си за създаване на нова конституционна норма, от ДПС дадоха знак какво ще е отношението им към тази инициатива на управляващите  – разпространиха реч на Доган – от декември 2019 година, която на 100% може да бъде отнесена към днешната ситуация.

В нея почетният председател на ДПС дава унищожителна оценка на десетгодишното управление на страната под ръководството на ГЕРБ: „нито пазарна икономика, нито свободна конкуренция, нито сериозен държавен ангажимент в икономиката, държавата, че се е оттеглила от стопанския живот на страната, но продължава да се вживява в ретроградната си роля на основен работодател и санкциониращ фактор на бизнеса”.

И още от критиките на Доган с давност една година: „Изправени сме пред сериозен дефицит на реформаторски идеи, защото стремежът към властта и властовата система на обществото се превърна в самоцел за елита със силата на опиат”.

В речта си тогава Доган предупреди, че „разтворената ножица между бедни и богати, както и накърненото чувство за справедливост от разпределението на ресурса ще развалят обществения договор между политиците и обществото, и това ще превърне Улицата в основен играч на политическата сцена“, което виждаме, че вече е факт.

В това общество, обзето от умора и апатия, потънало в демотивация, с власт, в която „липсват всякакви реформаторски идеи и визия“ Доган посочва изхода – „смяна на политическия модел и по-социална държава“.

Големият въпрос е, анализира почетният председател на ДПС, ще се стигне ли до „ефекта на пеперудата”: „при определени условия едно спонтанно микроколебание на въздуха може да породи буря в другия край на света“?

В този социално-политически контекст по всичко изглежда, че рестартът на демократичния модел, съчетан с моралния императив и движението към социална държава, е нежният, но неизбежен изход от тази ситуация. Кога и как ще се получи това, зависи от зрелостта на политическия елит и на гражданското общество, обяснява почетният председател на ДПС.

Доган би подкрепил коренна промяна на системата, но само ако носи тотална промяна на обществените отношения, когато те формулират нови национални цели и приоритети.

Такива в момента управляващите не предлагат.

В проекта на ГЕРБ за нова Конституция няма нищо от това, което Доган разбира като рестарт или коренна промяна на системата.

Няма нови национални цели и приоритети,

няма моралният императив,

няма реформаторски идеи,

няма визия.

И най-важното – този проект още веднъж подчертава, че „демокрацията ни не е излязла от съмнението за своята легитимност”.

За Доган рестартът  би имал смисъл, само ако носи промяна в обществените отношения.

Когато става дума за основополагащи норми на демокрацията и социалната държава, за отговорност пред бъдещите поколения, ДПС няма да си позволи никакъв компромис, на никаква цена, заявиха пред Епицентър.бг високопоставени фактори от Движението.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *