Решиха: Плащаме здравните осигуровки на бежанците, българите да се оправят сами

България отблизо

Откъде ще дойдат средствата за заплащане на здравните осигуровки на бежанците, които депутатите гласуваха чрез промени в Закона за здравното осигуряване на второ четене – бе основният спор в залата на Народното събрание днес. Поправките са предложени от „Продължаваме промяната“.

Промените предвиждат с акт на Министерски съвет да се отпуснат средства за покриване на здравното осигуряване на бежанците от Украйна. Поправките обаче включват освен бежанците от Украйна – „всички бежанци в България“, за да няма дискриминация. Предложението предлага безплатно здравно осигуряване, като няма разчет на средствата, нито на броя на бежанците, а временната закрила се променя в хуманитарен статут за една година.

От ГЕРБ имаше критики, първо Радомир Чолаков нарече исканията „хрумване за бежанците от Украйна, с които не се управлява държава“. Елена Гунчева от Възраждане отново повтори тезата, че трябва да се помисли първо за българските граждани и тяхното здравно осигуряване. ДПС предложи поправки, а депутатът Хасан Адемов поиска управляващите коалиция да обоснове как парите ще бъдат прехвърлени от държавния бюджет към бюджета на НЗОК, без последният да бъде променян.

Петър Чoбанов каза, че целта е „моделът на джипката да изчезне, а да се разпределят разходите по бюджети“. Предложението на ДПС бе отхвърлено. Георги Михайлов от БСП бе категоричен, че средствата ще дойдат от българския бюджет и няма нужда да се коментира, тъй като това е хуманен акт. „Излагаме се, късат се ризи, като знаем какви сме джуджета във въоръжаването“, коментира депутатът. Росица Кирова от ГЕРБ поиска да се посочи откъде ще дойдат средствата и това да се каже в рамките на този дебат. Тя е учудена защо не се е случило на комисиите, а в същото време „продължават практиките, развявани като черен флаг“.

Искрен Митев от ПП каза, че финансирането е вече заявено няколко пъти: Чрез ЕС, средства от 2014-2016, които могат да се пренасочат, и трето – МС може да одобрява допълнителни разходи. Красимир Вълчев от ГЕРБ смята, че ще се намалят разходите за социални дейности и образование в държавния бюджет. Честно беше да се създаде сметка и точна сума за финансиране, за да е публично и ясно, са доводите на депутата от ГЕРБ.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *