Най-после: Няма да въвеждаме еврото през 2024 година!

България отблизо

В закона за въвеждане на еврото няма да е записана конкретна дата за приемането на единната европейска валута в България. Това става ясно от концепция на Закон за въвеждане на еврото в Република България, пусната на сайта на Министерството на финансите, пише „Телеграф“. 

Досега в Плана за въвеждане на еврото, изготвен от МФ преди година, се споменаваше като възможна дата 1 януари 2024 г. Сега обаче такава конкретика отсъства, тъй като се смята, че тази дата вече е невъзможно да бъде спазена заради високия бюджетен дефицит и високата инфлация у нас.

Причината, според специалисти, не се крие само в бюджетния дефицит. Има и други, много по-важни причини. Първо, еврото започва да отслабва и губи своята стойност като платежно средство, с една дума, започва да девалвира. Защо да влизаме някъде, където няма да получим никакви ползи, а само беди за хората и държавата?

Второ, не се знае дали Еврозоната ще продължи да съществува. Трето, връхлитащите ни кризи не са най-подходящият момент за смяна на валутата, защото ако въведем еврото заплати и пенсии ще намалеят наполовина, а цените на стоките ще останат същите и дори ще се увеличат с няколко процента. При това положение, въвеждането на еврото ще могат да понесат само депутатите и по-едрите бизнесмени.

Така че отново питаме: Защо да влизаме в Еврозоната, щом ще получим само беди и кризи за държавата и хората?

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *