„Възраждане“: Бившето правителство подготвяло приемането на еврото и огромна бедност за българите!

България отблизо

Позиция на икономическия екип на „Възраждане“ по повод на намерението на бившето правителство да се откаже от българския лев.

Над 25 години българският лев е стабилен, защото е обезпечен с първокласни резерви. Правилата на валутния борд задължават БНБ да осигурява покритие на лева, като инвестира резервите само в активи с много високо качество.

Тук има съществена разлика с Европейската централна банка, която изкупува дълг на силно задлъжнели страни, с уязвими икономики, като Гърция и Италия например.

При въвеждане на еврото, тоест с  премахването на валутния  борд, част от валутните ни резерви ще бъдат прехвърлени за управление в ЕЦБ – т.е. България практически ще се откаже от суверенна собственост за милиарди, които някой на хиляди километри оттук ще може да харчи за рискови инвестиции и финансиране на рискови държави в еврозоната.

Останалата част от досегашните ни валутни резерви вече ще се управляват по много по-свободни  правила, в сравнение с досегашните правила на валутния борд – политиците ще могат вече да купуват български ДЦК (дълг на правителството) в милиардни размери, с които ще финансират правителството и всякакви негови проекти, облагодетелстващи близки до властта кръгове и фирми.

Това обяснява защо много политици в България искат да се откажем от борда, сменяйки лева с евро. Този „финансов пир“ за политиците ще дойде от освободените резерви, но и от разпуснатата фискална дисциплина. Както в Италия и Гърция, ниските лихви ще създадат стимул за нови заеми, които да заключат страната в клетка от дълг, блокирайки възможността за независима политика в сферата на икономиката – и парична, и фискална.

Това вероятно са само две от причините правителството да изготви тайна комуникационна стратегия за пропаганда и манипулация на общественото мнение и то без да е извършен анализ от ползите и рисковете при въвеждане на еврото. Информацията ни е, че това се случва под натиск от Европейската централна банка и Европейската комисия. А какъв ли ще е натискът след това?

Тайната комуникационна стратегия на правителството, която е изготвена без план може да откриете тук

 

Възраждане е с номер 14 в бюлетината!

Възраждане за България!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник ГЛАСОВЕ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *