Нападателят на Фицо: Не искам в затвора. Ще му се извиня!

Свят

Юрий Цинтула, който простреля словашкия премиер Робърт Фицо миналата седмица, казал на следователите, че мотивът за нападението е несъгласие с политиката на сегашното правителство, но че не е планирал да го убие. Цинтула подчертал, че не е съгласен със затварянето на Специалната прокуратура и преследването на културни и медийни работници, както и че иска Словакия да предостави военна помощ на Украйна и смята, че правителството е враждебно към Европейския съюз, се посочва в документите, прочетени от съдия Роман Пуковски в Специализирания наказателен съд днес.
Нападателят казал на следователите, че на този ден разбрал по радиото, че на 15 май в Хандлова ще се състои правителствено заседание и решил да действа, съобщава порталът „Правда“.

„В 11:20 ч. той се качил в колата си и взел пистолет и два пълнителя, всеки с по 10 патрона, и отишъл сам в Хандлова, където пристигнал около 12:20 ч., като чакал на площада около час правителството да излезе от Дома на културата”, се казва в изялвлението на съда.
Цинтула решил да „наруши здравето на Фицо“, за да не може да изпълнява задълженията си, но твърди, че не е имал намерение да убива никого.

„В понеделник, 13 май 2024 г., той решил да отмъсти на това правителство за политиката му, като навреди на здравето на министър-председателя, и искал да направи това с огнестрелно оръжие, което притежава законно от 1992 г.“, се казва в съобщението. Цинтула добавил, че не смята да бяга и че по никакъв начин няма да пречи на хода на наказателното производство. В обещанието, дадено на съда, той също така заявява, че никога повече няма да решава своето „безсилие и разочарование от състоянието на обществото, като напада физически когото и да било“, и подчертава, че съжалява за опита за убийство.

„Но повтаря, че знае как да стреля и да се прицелва, за да не застраши живота на жертвата. Освен това внимавал случайно да не застраши някое лице в тълпата или охраната. Той се извинява на пострадалия за действията си, което е готов да му каже лично по време на процедурата, ако има възможност, а ако не, задължително ще му се извини писмено. Освен това той се възползва от правото си да не свидетелства“, каза съдията.

Цинтула е пенсиониран писател, живее в Левице със съпругата си и, както той каза, не пуши от 40 години и от време на време се наслаждава на любимия си алкохол, „който понякога е скъп“. Той отрича да е употребявал наркотици и други пристрастяващи вещества.

Опитът за убийство на словашкия премиер в момента се разследва като умишлено престъпление, въпреки че не може да се изключи, че тази правна квалификация може да се промени по-късно, каза главният прокурор Марош Жилинка.

След покушението над Фицо миналата седмица полицията незабавно арестува Цинтула. Словашкият премиер беше откаран в тежко състояние в болницата в Банска Бистрица, където му бяха извършени операции.

Словашки съд постанови в събота Цинтула да остане в ареста и той е изправен пред присъда от 25 години до доживотен затвор.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *