На страха очите са големи: Западът вече вижда две Русии – едната пази Запорожката АЕЦ, а другата я напада!

Свят

Един от двата работещи реактора в контролираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна е спрян поради руски обстрел, съобщи операторът „Енергоатом“, цитиран от Ройтерс.

„В резултат на минометен обстрел от руските сили, на площадката на Запорожката атомна електроцентрала се задействала аварийната защита и работещият пети енергоблок е спрян„, написа украинският „Енергоатом“ в „Телеграм“.

От „Енергоатом“ добавиха, че „енергоблок №6 продължава да работи в енергийната система на Украйна“ и доставя електроенергия за собствените нужди на централата.

От своя страна Русия обвини Украйна, че около 06:00 ч. сутринта украински войски в две диверсионни групи до 60 души със седем лодки са дебаркирали на брега на Каховския язовир, на три километра североизточно от Запорожката атомна електроцентрала и са се опитали да превземат централата„, заяви руското министерство на отбраната, като добави, че руските въоръжени сили са предприели мерки за унищожаване на противника, включително с помощта на авиация.

Както уточняват от руското отбранително ведомство, също от 8:00 ч. сутринта въоръжените сили на Украйна са обстрелвали сборния пункт на мисията на МААЕ в района на селището Василевка и Запорожката атомна електроцентрала. По-специално, четири снаряда са избухнали на разстояние 400 м от първи енергоблок на АЕЦ. „Провокацията на киевския режим е насочена към осуетяване на пристигането на работната група на МААЕ в Запорожката атомна електроцентрала“, подчертаха от руското министерство на отбраната.

Припомняме, че днес се очаква в централата да пристигне мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Експертите, оглавявани от директора на Агенцията Рафаел Гроси потеглиха от Киев в сряда сутринта, след като самият Гроси във вторник се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски. На срещата Зеленски изразил желание мисията не само да установи какво е състоянието на централата, но да поиска от Русия да изтегли войските си от нея и площадката й да бъде обявена за демилитаризирана зона. По-рано той обвини руската страна, че излага Европа на риск от ядрена катастрофа.

Украински медии съобщиха, че тази сутрин мисията е потеглила от град Запорожие към централата.

Запорожката АЕЦ е под контрола на руските военни от началото на март. Според украинският „Енергоатом“  руските военни били поставили военна техника в централата. Това се потвърждавало и от персонала, работещ там, според Би Би Си.

Ами как няма да поставят военна техника като трябва да защитават най-голямата атомна централа в Европа от непрестанните обстрели на украински подразделения. За да не бъде унищожен Европейския континент от хора, които меко казано, не знаят какво вършат.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *