Ген. Игор Конашенков разкри последиците от украинската контраофанзива, а САЩ признаха, че ВСУ са обстрелвали Запорожката АЕЦ!

Свят

През последните 24 часа украинската армия претърпя огромни загуби в резултат на неуспешен опит за офанзива по заповед на украинския президент Володимир Зеленски. Говорителят на руското Министерство на отбраната ген. Игор Конашенков е заявил това на брифинг, съобщават световните издания.

Генерал-лейтенантът отбелязва, че украинските войски са се опитали да извършат настъпление по направлението Николаев-Криворижски и други направления, но са загубили повече от 1200 войници.

„Ефективните действия на руската група войски унищожиха за последното денонощие 48 танка, 46 бойни машини на пехотата, 37 други бронирани бойни машини, осем пикапа с голямокалибрени картечници и над 1200 украински войници“, казва Конашенков.

От Пентагона признават, че украинските въоръжени сили са обстрелвали района на Запорожската АЕЦ.

Говорителят на американското министерство на отбраната се опитва да го определи като „ответен огън“, но е ясно, че САЩ добре разбират откъде са нанесени ударите по обекта, който е под контрола на руската армия.

„В редица случаи става дума за ответен огън по руснаците, които стрелят от тези места. Украинските сили се опитват да избегнат артилерийски удар директно по атомната електроцентрала в Запорожие“, заявява представител на Пентагона, цитиран от CNN.

Същевременно той подчертава, че украинските военни са наясно с възможните последици от военни действия в близост до атомната електроцентрала.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *