Невероятно, но факт: Българи от цял свят подкрепят производството на родната ваксина, събират пари за БАН!

България отблизо

С петиция в подкрепа на българската ваксина срещу COVID-19, разработвана от експертен екип в БАН под ръководството на проф. Чорбанов, българи от цял свят се обединиха в социалните мрежи, за да подкрепят родната наука.

 

Инициативата бе поета от неправителствените организации, които ще внесат поредното искане на суверена на властта, който е българския народ, до държавните институции, съобщиха от сдружение „Велика Болгариа“.

„Повече от ясно е, че тези, които се правят на много загрижени за здравето ни и по цял ден обикалят телевизионните студия, за да ни убеждават в това, всъщност се правят на слепи и глухи, когато трябва да помогнем на екипа на проф. Чорбанов“, пишат в петицията.

Според тях, една от причините за това е, че няма да имат комисионни, на които са свикнали за прокарването на вносни препарати в България.

„Както се вижда от цялата им катастрофална концепция за мерки и резултати, през всички месеци се работеше не за здравето ни, а за чуждите вериги  чрез затварянето на заведенията, които са огромна част от малкия и средния бизнес в България. Да не говорим, че през последните 30 години България е първа по смъртност в Европа с най-много болници на глава от населението – но никой от държавните хигиенисти-лобисти не се сети за здравето ни през тези години. Защото нямаше комисионни“, категорични са инициаторите на петицията.

Те настояват институциите да подкрепят българската наука и усилията на нашите учени за създаване на универсална ваксина срещу COVID-19, за която  професор Андрей Чорбанов и екипът му алармират многократно чрез медиите.

„Властимащите  неглижират българските  научни постижения и ние като народ, доказан в световната история с открития, променили начина на живот на всички хора по света, сме длъжни да застанем рамо до рамо  с тях“, допълват инициаторите.

И припомнят, че България е лидер в производството  на ваксини от 1960 г. до момента. Историята започва с доктор Сребра Родопска, която през 1948 година заминава за Париж заедно със съпруга си – специалиста по вътрешни болести проф. Ташо Ташев. Когато се завръща в България, доктор Родопска пренася ваксината нелегално и я адаптира, използвайки московския ваксинален субщам 374А.

Създателката на българската БЦЖ ваксина получава признание от световната научна общност по време на първата техническа конференция в Женева през 1956 година, като и до момента, тази ваксина се смята за най-добрата в света, съобщава Днес.бг.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *