Невиждано! Професор излиза на протест срещу финансовия министър! Вижте защо!

България отблизо
Финансовият министър Владислав Горанов заяви вчера, че след 12 години нашият БВП ще стигне до 75% от този на Европа. Ако това е така, аз още днес излизам на улицата да протестирам. Това заяви в предаването „Лице в лице” икономистът проф. Димитър Иванов.

Въпросът е в скоростта на икономическия ни растеж, в качеството на този икономически растеж, в необходимостта от една бърза, ефективна, технологична модернизация на българската икономика, защото икономиката ни буксува.  Средната класа обеднява, обедняването сред долните слоеве, маргинални слоеве, по-бедни слоеве, продължава с голяма скорост”, каза икономистът.

 

Данни на статистиката показват, че от октомври миналата година до октомври тази година инфлацията е 3,7%.

 

Разходите за храна и безалкохолни напитки на лице от домакинството са се увеличили с 8% за последната година, за жилище, вода, електроенергия, отопление – с 8,6%, за здравеопазване с 10,4%, за транспорт, съобщения и услуги – 18,7 %, са се увеличили цените, култура, отдих и образование – цените са се увеличили с 31,3%, за данъци и социални осигуровки – 12, 2%.

 

По думите му, политико-електоралните желания на правителството, желанията да се удовлетворят интересите на определени важни социални групи не бива да доминират над макроикономическия реализъм и рационализъм съобразно реалностите, в които се намира нашата икономика.

 

В България има хиляди младежи, които създават нови бизнеси, но нямат инвестиционни стимули. Данъкът е изчерпан като стимулиращ инструмент, добави икономистът.

 

Кабинетът разписа некролога на политиката на малките пици, които Симеон Дянков предлагаше. Бюджетът не отговаря на въпроса как ще заработи двигателят на икономиката. Той е разработен по стария ведомствен подход. Увеличавайки социалните разходи, трябваше да се отговорим как ще се увеличат капиталовите.

Tagged

2 thoughts on “Невиждано! Професор излиза на протест срещу финансовия министър! Вижте защо!

  1. Уважаеми сайтаджии, Това на снимката не е Димитър Иванов. Ако и останалата Ви информация е толков истинна.

    1. Уважаеми читателю,съвпаденията в имената на проф.Дим.Иванов / ЛОНДОН / и Димитър Иванов + СНИМКАТА не означава,че написаното не е вярно. Колебаех се да ви пиша……не съм САЙТАДЖИЯ.Това можете да проверите…….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *