Нешънъл интерест взривяващо: САЩ да признаят Източна Европа за зона на влияние на Русия

Свят

Днешната руска политика в Сирия и Близкия Изток, в Куба и Венецуела, в Африка и Арктика е директно предизвикателство към стария световен ред, в който единствен хегемон бяха Съединените щати.

Това твърдят журналистите от влиятелното американско издание „Нешънъл интерест“ в своя нарочна статия, посветена на отношенията между САЩ и Руската федерация.

Според тях, администрацията на Тръмп и поклонниците на „твърдите“ действия в САЩ, говорят за необходимостта от незабавна,  дори военна намеса, във вътрешнополитическия конфликт на Венецуела. Те дори твърдят, че ако не е била помощта на Русия, Китай, Куба и Хизбула, Николас Мадуро отдавна щял да бъде свален от власт. Но, по-задълбоченият анализ ще потвърди, че американците преувеличават, както винаги, онова, което се случва. Защото единственото, което наистина има значение е фактът, че венецуелските военни и лявото гражданско опълчение са непоколебимо на страната на законния президент Николас Мадуро. Разбира се, помощта на Русия е от решаващо значение. Но тя не отива много по-далеч от дипломатическите и икономически контакти. Въпреки това, Кремъл  твърдо защитава законната власт във Венецуела и това най-много плаши американците. Наскоро, венецуелският външен министър допълнително увеличи страховете на Вашингтон като заяви, че участието на руските военни в делата на неговата страна може дори да се увеличи.

Журналистите от влиятелното американско издание „Нешънъл интерест“ припомнят, че  още от средата на ХIХ век, САЩ са настоявали многократно на необходимостта да поставят Западното полукълбо под свой контрол. Но Съветският съюз и след това Русия, срутиха това тяхно желание най-напред в Куба, а сега и във Венецуела. Това, разбира се, пишат журналистите от „Нешънъл интерест“, се случва в отговор на многобройните лъжи и провокации, с които САЩ засипаха Русия. Списъкът от пагубни провокации на Вашингтон е много дълъг. САЩ и НАТО активно се разширяваха с териториите на страните, включени в състава на Алианса, като стигнаха до самите граници на Руската федерация и заеха дори трите Прибалтийски републики Литва, Латвия и Естония, които са били в рамките на Русия още от царско време и по времето на Съветския съюз.

После САЩ, де факто, включиха Украйна и Грузия в НАТО, увеличиха военните си бази в Европа и числеността на войските си по границите на Русия. Започнаха масирани военни учения, американски кораби се намират постоянно в Черно море. Ето защо, връщането на Москва в Куба и Венецуела, според авторите, има за цел да върне баланса на силите между двете свръхдържави. Понеже съвременните руски оръжия са достатъчно мощни, за да представляват огромна заплаха за самото съществуване на САЩ като държава, територия и население.

Ето защо, журналистите от американското списание предлагат на Белия дом да сключи сделка с Руската федерация. Вашингтон да прояви уважение към ключовите за сигурността на Русия зони като Прибалтийските държави, Украйна, Грузия, Балканите и Източна Европа, като се изтегли окончателно от тях и ги остави в руската сфера на влияние. А в замяна Москва да намали значително своето участие в делата на страните от  Западното полукълбо, Куба и Венецуела. Разбира се, това споразумение не включва нормалните търговски и икономически отношения между държавите. Стига страните да упражнят своето суверенно право и да поискат да търгуват с Русия или със САЩ.

Това предложение на американските журналисти е примамливо. И дава да се разбере, че САЩ вече са узрели до голяма степен за ново преразпределение на света. И за нов Световен ред. Но едва ли ще стане точно така, както го предлагат от „Нешънъл интерест“. Не за друго, а понеже Русия никога не изоставя своите приятели.

Но, така или иначе, споразумение, и нов Световен ред ще има. А България попада точно в центъра на руската сфера на влияние. И това не може да бъде иначе, понеже България и Русия са съседи, приятели и кръвни братя. А дружбата им е подпечатана от бурите на хилядолетната история.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

1 thought on “Нешънъл интерест взривяващо: САЩ да признаят Източна Европа за зона на влияние на Русия

  1. „Сън в лятна нощ..“ Да ама не, казваше бай Петко Бочаров, бечна му памет!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *