Николай Василев призова да раждаме деца. Вижте каква сума предлага за бебе

България отблизо
Държавата трябва да дава около 20 000 лв. за раждането на дете, ако наистина иска да се реши демографската криза. Това предлага бившият министър на транспорта, икономиката и държавната администрация Николай Василев пред БНР.

Той отправи критики към управляващите за отсъствието на реформи и коментира, че с пари от държавния проблем не се решават проблеми.

 

Василев, който бе номиниран за министър-председател от ИТН през 2021 г. увери, че е привърженик на трупането на пари от държавата в добрите икономически години, защото с тях могат да се посрещнат евентуално лошите, които ще дойдат.

 

„В икономическата наука и има две противоположни школи. Аз съм от тази, че когато има растеж и няма проблеми – добри години, трябва да се спестяват пари за лошите годините, които могат да дойдат. А добрите държавници трябва да предположат, че може да има такива години и да трупаме резерви. Ние правим обратното – трупаме огромни дългове и ако ни се струпат беди няма с какво да ги посрещнем. 11,4 млрд. лв. са похарчени незнайно за какво“, посочи Василев.

 

За това, че сме най-бедни в Европа той отбеляза, че са виновни правителствата до 1997 г. Средната заплата от 2000 година досега се е вдигнала над 10 пъти, „настигаме средното ниво в Европа, но от много ниска база“.

 

„Ако имаше икономически и световен закон, когато харчим и раздаваме пари през бюджета, нацията забогатява, дайте да го правим. Познавате ли семейство, което живее на кредити да е забогатяло, обикновено затъват“, аргументира се експертът.

 

За съотношението между дълг и БВП у нас той каза, че сегашните правителства наследиха, от 2009 г., държава с най-нисък дълг спрямо БВП.

 

„Българските граждани и деца ще дължат 70 млрд. лв. в края на този мандат. Тя и Гърция така започна. Преди 25 години Гърция беше десетки пъти по богата, журналистите получаваха 10 пъти по-високи заплати, тази разлика сега е 2:1. Моята теза е, че политиката на дефицит е вредна и се чудя как управляващите се похвалиха, че дефицитът им е успешен 2,2. Тя смятат, че лимитът на дефицита е 3%, аз смятам, че е 0“, допълни Василев.

 

Специалистът подчерта, че бюджетът е достатъчен да се решат много проблеми в държавата, а не се решават.

 

„Няма реформи – държавната администрация е раздута и с ниски заплати, защото са много хора. Продължаваме с неефективни обществени поръчки – инхаус“, критикува управляващите.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *