Нинова разкри как две денонощия е седяла в МС, за да убеди Асен Василев да…

България отблизо

Трябва да има ясно очертано ляво и ясно очертано дясно и да има сблъсък на идеи. Докато бяхме в управлението смятахме, че държавата има роля в икономиката и обществените отношения. БСП управляваше министерството на икономиката.

Заздравихме държавните предприятия и изведохме България на първо място. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред bTV.

 

„Ние левите, и това е идеологическа разлика с десните, смятаме че държавата има ключови роли в някои сфери“, сподели тя.

„ПП си присвоиха програмата на БСП и го изтъкваха защото бяхме в коалиция. Социалното министерство и икономиката бяха отговорност на БСП. Имахме 22 млрд. социална програма в най-кризисното време. Това беше благодарение на БСП.

Бяхме коректен партньор и не сме изнасяли споровете си вътре“, каза Нинова.

„Спомням си как две денонощния седяхме със социалния министър да убеждаваме Асен Василев, че трябва да вдигне пенсиите. Той не искаше. И накрая си го присвоиха“, разказа тя.

„Ние сме „за“ мир и спиране на войната – да се преговаря с помощта на дипломация и големите сили и се радваме, че все повече го чуваме дори в контекста на европейските избори.

Жалкото е, че щетите вече са много големи. Европа пострада много от тази война и трябва да се намери решение, което да е мирно“, заяви Нинова.

Според нея Европа няма да умре, но не може да продължи да съществува във вида, в който е сега.

„Що се отнася до Зелена сделка, миграционна политика, незачитането на интересите на членките, нашите хора ще се борят. Предстои решение – решенията да се взимат с мнозинство, което означава, че други държави могат да решават съдбата на България. Изключват те от вземането на решения, което беше принцип, който съществуваше в ЕС.

Нинова сподели и дали БСП е готово да управлява в коалиция с партията на Бойко Борисов.

„Знаете, че от много години основен политически опонент е на БСП е ГЕРБ. Получавали сме постоянно предложения от ГЕРБ. През 2017 година имаше и натиск отвън. Борисов ми предложи да стана председател на парламента.

Отказахме и казахме на избирателите си, че ще се борим с мафията и олигархията. На последните преговори получихме покана и отказахме. Това е предателство“, категорично каза тя.

„Не мога да повярвам, че с тези хора седяхме пред НС и викахме „Борисов вън“ и после ги видях как се редят пред кабинета му да му се молят. Служебният кабинет е кабинет на ГЕРБ. Това е Борисов и Главчев е изпълнител на борисовата воля.

Ако се повтори вариант „сглобка“ това ще е изключително тежко за България. Абсурд да участваме. Мнозинство, ама не съвсем. Правителство, ама не коалиция. Програма, ама не програма.

Борисов прегръща, унищожава и изхвърля. Нито веднъж не помислиха за България. Ние сме единствената алтернатива и доказахме, че работихме за всички хора“, завърши лидерът на БСП.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *