Новата уникална ракета „Буревестник“ забива последния пирон на Запада

Свят

Владимир Путин потвърди, че Русия е провела „последно успешно изпитание“ на новата уникална ракета с ядрен двигател, наречена „Буревестник“, предаде Би Би Си.

Коментарите на президента дойдоха по време на Валдайския форум, който съществува вече от двадесет години, и на който бизнесмени, политици и журналисти обсъждат теми от международния дневен ред.

Експерименталната ракета „Буревестник“ беше приветствана като притежаваща неограничен обсег на действие. С други думи, ако тази ракета бъде изстреляна от Русия, тя може да обикаля многократно земното кълбо, без да бъде заплашена от каквато и да е противовъздушна отбрана, а после, в даден момент, определен от руското ръководство, да порази всяка точка на планетата.

Знае се, че тази ракета е изключително мощна и може да носи както ядрена, така и конвенционална бойна глава. Ударът й може да заличи от лицето на земята цели държави, понеже няма противовъздушна отбрана, способна да я спре. А това забива последния пирон в досегашното могъщество на Запада.

Разпространени миналия месец сателитни снимки показват, че Русия наскоро е изградила нови съоръжения на отдалечен арктически остров, където преди това са били провеждани съветски ядрени опити.

Снимките показваха строителни работи на Нова Земя, островен архипелаг в северната част на Баренцово море.

„Вече сме приключили работата по съвременните видове стратегически оръжия, за които говорих и които обявих преди няколко години“, заяви г-н Путин на среща в черноморския курорт Валдай в четвъртък, която беше предавана на живо по руската държавна телевизия.

Той добави: „Беше проведено последното успешно изпитание на „Буревестник“ – ракета с ядрен двигател и глобален обсег, която може да лети неограничено време в ниска околоземна орбита и да порази всяка точка на планетата.“

Предполага се, че ракетата с кодовото име „Скайфол“, дадено й от НАТО, се захранва от ядрен реактор, който трябва да се активира извън атмосферата, след като ракетен двигател с твърдо гориво я изстреля почти в космоса.

Путин разкри още, че работата по междуконтиненталната балистична ракета „Сармат“, към която западните страни изпитват голямо страхопочитание, е вече завършена.

Въпреки това разкритие, руският президент заяви, че страната му не планира да променя ядрената си доктрина. Но предупреди, че в момента, в който срещу Русия бъде изстреляна дори една ядрена ракета, в рамките на няколко секунди ще последва изстрелване на много стотици ракети, от които вдъхновителите на такова нападение срещу РФ няма да могат да се спасят.

Той добави, че съществуването на руската държава не е застрашено, и че „никой човек със здрав разум и ясна памет“ не би помислил за ядрен удар срещу нея.

Той посочи, че теоретично Русия може да оттегли ратификацията си на Договора за забрана на ядрените опити от 1996 г. Държавният глава добави, че тъй като САЩ са подписали, но не са ратифицирали договора, е възможно Русия да действа по същия начин.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *