Денков брани Тагарев: Оставете го на мира, той си изпълнява задълженията

България отблизо

Премиерът Николай Денков заяви, че не вижда нужда от оставката на министърът на отбраната Тодор Тагарев. „В момента министър Тагарев си върши работата като военен министър“, категоричен беше премиерът, който коментира чутите по-рани критики към ръководителят на военното министерство и припомни, че в момента България е в предизборна ситуация.

„Да, понякога е малко по-остър в изказа, но това не е основание за оставка“, заяви министър-председателят.

За ядрената гориво, което е необходимо за АЕЦ „Козлодуй“, Денков беше също така кратък, явно за да не му задават неудобни въпроси.

Общите интереси на България и Франция в сферата на ядрената енергетика били обсъдили на отделна среща министър-председателят и президентът Еманюел Макрон, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Вече се знае, че за шести реактор на АЕЦ „Козлодуй“ очакваме гориво, произведено от френска компания. Разчитаме също така на високата експертиза на Франция при изграждането на седми и осми реактор“, коментира Денков.

Само че забрави да каже, че ядрената ни централа работи с руски реактори и руско гориво, а френското не е съвместимо с тях. А и така наречената експертиза на Франция е далеч по-малка от руската. Освен това Русия вземаше нашето отработено ядрено гориво и го закопаваше в хранилища в Сибир. Сега е ясно, че нито Франция, нито друга държава ще взема нашето отработено ядрено гориво. И ще трябва да го складираме в България, без да имаме готови хранилища, което ще превърне страната ни в ядрено бунище.
Той посочи като положителен пример сътрудничеството между ЕС и Турция по отношение на нелегалната миграция: „То помага значително срещу мигрантския натиск върху границите с България и Гърция. Контрастът с африканските държави е много голям.“

Разширяването на ЕС също е било тема на разговор между лидерите на Съюза. България подкрепя присъединяването на Западните Балкани.

„Ясно е, че тези държави имат бъдеще в Европейския съюз и ако не бъде ясно показано как то да се реализира, те могат да търсят друг път на развитие. Никой няма полза от това“, каза министър-председателят. Страната ни продължава да очаква Северна Македония да изпълни ангажиментите, поети към ЕС през 2022 г. Основният от тях е включването на българите като държавотворен народ в Конституцията на страната.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *