Нова рокада в правителството: Гонят „Ало, Банов“ и връщат Вежди Рашидов като министър? Причината – липса на…културна хигиена

България отблизо

Бившият министър на културата Вежди Рашидов не разбира за какво е Министерство на културата и съжалява за номинацията на сегашния министър на културата на Боил Банов. В сутрешния блок на БНТ той изтъкна, че от дълго време наблюдава, че Министерството на културата говори като Министерство на театрите. 

Според него сегашното ръководство на културното министерство не защитава държавния интерес като например да защити функцията на Червената къща, а не тя да се отдава под наем или да се използва за антибългарски дебати. Като пример за недобра работа на Министерство на културата Рашидов посочи и работата на галерията „Квадрат 500“, от където нищо не се чува, нищо не се прави, а е на 50 метра от основната туристическа дестинация „Александър Невски“ и в центъра на столицата.

Вежди Рашидов смята да проведе разговор с премиера Борисов за Боил Банов, но решението дали да има смяна в министерството, ще е на министър-председателя. „Сгреших и дължа извинение на премиера и на обществото за избора, който му дадох“, допълни той. На въпрос дали има предвид номинацията на Боил Банов за министър на културата, Рашидов каза: „Няма да го кажа направо. Искам да имам някаква хигиена. Направих грешка и съжалявам за това. Душата ми не приема това, което се случва сега. Дълбоко вярвах в хората, но нещата се разминават“.

Маргиналите в културата са моторите на света, заради които има държавни културни институции. Културата е каприз на лукса. Как капиталът, като не работи, да говорим за култура, запита бившият културен министър. По думите му културата много отдавна е в колапс, защото за нея не достигат парите винаги. Според Рашидов е по-важно да се обясни кои са свободните професии, защото те са двигателят на културата. Свободните професии в културата са онази машина, заради които има културни институции, изтъкна Рашидов, според когото да искаш пари е едно, а да правиш култура – друго. Като всичко останало и културата бавно трябва да се възстанови и да се събуди, но големите автори, като маргиналите, както ги наричаме, са най-големите двигатели на световната култура, подчерта Вежди Рашидов.

Той обаче твърдо защити финансовия министър Владислав Горанов, че когато е използвал думата „маргинал“ е имал предвид не хората в културата, а тези, които цял живот не са плащали осигуровките си. Рашидов посочи, че един ден България ще бере плодовете от дейността на културните дейци в сянка. Нужно е културата да притиска финансовите министри, за да може да ни имат доверие, иначе стискат портфейлите, изтъкна бившият културен министър.

От интервюто става ясно, че песента на Банов вече е изпята и Рашидов се готви да се върне на бял кон в министерството. А откога се готви вижте ТУК

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *