Нов гаф на Денков! Изложи ни международно!

България отблизо

Пореден гаф на Денков! И срам за българската външна политика.

Министър-председателят акад. Николай Денков не можа да отговори на журналистически въпрос за Балканската интеграция в присъствието на Дейвид Камерън.

 

По време на днешната съвместна пресконференция на британския външен министър Дейвид Камерън, българския премиер Николай Денков и външния министър Мария Габриел в Гранитната зала в Министерския съвет, акад. Денков, който напира да заеме поста дипломат номер 1 на страната ни, се оказа неподготвен.

 

Премиерът не успя да отговори на журналистически въпрос за Балканската интеграция. Денков се опита да замаже положението, като показа, че уж не разбра добре питането. Седящата до него Мария Габриел обаче своевременно взе думата и даде дълъг и изчерпателен отговор, с което демонстрира, че експертизата й във външната политика е безспорна, както и че успява да владее положението изцяло.

Така Габриел се показа като умел политик и добър оратор, все качества нужни за един успешен министър-председател.

 

Ето как протече сконфузната за премиера ни случка от пресконференцията на Камерън, Денков и Габриел.

 

Журналист: Смятате ли, че Западът отново не подценява великосръбските проекти на Балканите и не подценява ли опасността от нова дестабилизация, имам предвид случващото се в Косово, в Черна гора, в Босна, опитите за дестабилизация на Македония?

 

Денков: Какъв е точно въпросът? 

 

Журналист: Дали Западът отново не подценява великосръбските проекти на Балканите?

 

Денков учуден и видино объркан: Не мисля, че е подходящ въпрос в този контекст.

 

Габриел хладнокръвно: Не мисля, че някой от нас подценява ситуацията. Следим я изключително внимателно, винаги сме казвали, че ние сме „за“ европейската интеграция на Западните Балкани, но с основа за принципа на собствените заслуги. Знаете, че когато говорим за европейската интеграция, има фундаментални принципи, които трябва да бъдат спазени. Мисля, че тук България ще остане вярна на ролята си да е член на ЕС, който подхожда внимателно, заради ясните теми за нас, каквито са защитата на българските общности в този район и начинът, по който се формира политиката в европейски план.

 

Видеото може да гледате на следния линк: https://www.facebook.com/reel/2363570760514339

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *