Експерти изумиха с прогноза какво ще се случи с референдума на „Възраждане“. Чака ни нова война

България отблизо

Дори да се превърне в регулярна планьорка, лидерската среща е стъпка напред – диалогът е изключително важен. Предстоят важни номинации – БНБ, НЗОК, Сметната палата, дори да не са общи между ПП и ГЕРБ, е добре предварително да бъдат обсъдени. Това каза социологът Елена Дариева за „Твоят ден“.

 

По думите ѝ част от министрите остават непознати. „Важно е общественото мнение да бъде информирано. „Възраждане“ няма да оставят въпроса с референдума без реализация. Имаше данни, че са подготвили конституционна жалба и ще намерят подкрепа от ИТН. Това ще доведе до принудителен указ от президента и референдум заедно с местните избори. Ако не бъде приет референдума, може да се стигне до радикализация“, заяви тя.

PR експертът Пепи Димитрова счита лидерската среща на управляващите за седмична оперативка и не очаква да има новини, произлезли от нея. „В момента виждаме много комуникационни линии, които се преплитат. Това е резултат на последните 3 години. Референдумът ще се случи, по закон няма как да бъде спрян“, коментира тя.

Междувременно новото правителство се опита да смачка референдума и партията, която го внесе за провеждане.

Кабинетът „Денков“ излезе с остра реакция срещу поведението на партия „Възраждане“ след  заседание на Министерския съвет. Нека не провокираме насилие и омраза сред българското общество, призова вътрешният министър Калин Стоянов, а правосъдния министър поиска проверки и разследвания за призивите на насилие.

В позиция от името на целия кабинет Денков заяви, че поведението на партия „Възраждане“ през последните седмици е неприемливо и апелира те да се върнат към действията, „които съответстват на законите на страната“.

 

Той цитира изказване на доайена на българската философия проф. Георги Фотев на медиен форум за политическата ситуация в страната, в което се казва:

„Българският парламент не е неофашистка партия. Тя шества и в националните медии. Обявена е война на европейските ценности каквито са и фундаменталните български ценности. България ще загуби битката за своята европейска идентичност без вярната и смела европейска позиция на медиите.“

 

Денков призова и другите институции и партии да вземат отношение. Става дума за определени изяви на членове на партията към насилие, включително спрямо други политици в парламента, които са започнали преди две години, уточни Денков.

„Но през последния месец виждаме непрекъснато активиране на тази агресия, включително с публични постове от лидера на партията, включително с призиви за използване на насилие, което се прояви и по улиците, включително със забрана, която, разбира се, е нелегитимна, към народни представители да направят изказвания от трибуната на НС“, каза премиерът.

 

Той припомни, че историята на човечеството започват с малки акции от този тип. Затова от МС заявяват за напълно неприемливо подобен тип поведение и част от действия изискват проверка за евентуално нарушаване на закона.

„За МВР от особена важност е да няма физическа саморазправа и сблъсъци по време на различни протести. тук искам да благодаря на всички полицаи, които не допуснаха това да се случи в последните дни и седмици въпреки множеството масови мероприятия“, каза вътрешният министър Калин Стоянов.

 

Министърът благодари на полицаите, които охраняваха масовите мероприятия през последните седмици.

 

Протестът е допустима форма на изразяване, всеки има право да протестира, но не следва тези протести да водят до ескалация на напрежението, заяви Стоянов. Министърът увери, че служителите на МВР са подготвени и знаят кога и как да се намесят, когато има сигнали или индикации за престъпления. „За всички случаи, при които има по безспорен начин констатирани неправомерни действия или бездействия от страна на служителите на МВР, няма да се поколебая да взема мерки по отношение на тях“, каза вътрешният министър.

 

„Лично съм разпоредил на директорите на областните дирекции на МВР да бъдат особено внимателни и да се намесват тогава, когато тогава, когато има отявлени провокации към бунтове, напрежение и насилие“, каза той.

 

От своя страна правосъдният министър Атанас Славов коментира, че „депутатският имунитет не е нито привилегия, нито индулгенция, а използването му за заобикаляне на административна или наказателна отговорност, е злоупотреба с правото“.

Той поиска проверки и разследвания за призивите на насилие.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *