Няма грешка: Ето как Русия ще защити най-голямата ядрена електроцентрала в Европа!

Свят

Руските сили вчера започнаха да инсталират нова, подсилена със зенитно-ракетни комплекси С-400, система за противовъздушна отбрана в най-голямата атомна електроцентрала в Европа, след като обстрел на окупираната украинска централа предизвика тревоги за нейната безопасност, съобщават ДПА и БТА.

„Системите за противовъздушна отбрана на електроцентралата се подсилват“, заяви пред руската държавна телевизия ръководителят на назначената от Москва военна администрация в Запорожка област Евгений Балицки. В момента Запорожската централа работи нормално, а електропроводите и повредените реакторни блокове са ремонтирани, каза Балицки.

 

Атомната централа, която е под руски контрол, беше обстрелвана няколко пъти през последните дни, което предизвика тревоги сред международната общност за безопасността на съоръжението. Москва и Киев се обвиняват взаимно за нападенията, но е ясно, че руските подразделения, които превзеха съоръжението още в първите дни на февруари и сега го защитават, няма да вземат да се бомбардират сами. И то след като това мощно атомно съоръжение е съвсем близо до Русия.

Русия намекна още, че би могла да подкрепи посещение на наблюдатели на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в централата. „От наша страна сме готови да окажем максимално възможното съдействие за решаване на организационните въпроси“, заяви вчера руското външно министерство.

Москва също така обвини ООН, че е отменила вече планирано посещение за инспекция. Русия поиска свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН в четвъртък следобед в Ню Йорк, на което да се обсъди ситуацията в атомната електроцентрала.

Същевременно от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заявиха, че не виждат непосредствена заплаха за ядрената безопасност след обстрела на най-голямата атомна електроцентрала в Европа в Запорожие, съобщават ДПА и БТА.

„Въз основа на информацията, предоставена от Украйна, експертите на МААЕ прецениха, че няма непосредствена заплаха за ядрената безопасност в резултат на инцидента от събота“, заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси.

Той каза, че украинските власти са информирали МААЕ, че има щети, но нивото на измерената радиация е все още в рамките на нормалното.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *