Няма такава мизерия! Бивша медсестра живее гладна в бунище. Къде е държавата?

България отблизо

Бивша медицинска сестра от Кърджали живее в нечовешки условия и почти без пари.

За 71-годишната жена, която е инвалид, трябва да се грижи синът й, но той разчита на държавата. От три години Магда Делчева е прикована към леглото. Живее в малката си кухничка с две котки, тонове боклуци и с Бог в сърцето. Това предаде бТВ. Жената живее в изключителна бедност. Половината й пенсия от 280 лева отива за кредит, който теглила преди години за операция, бойлер и пералня.

От социалния патронаж й носят топла храна, но само през работните дни. Мръсотията, в която тъне домът й, е зловеща, а миризмата – непоносима. За жената трябва да се грижи 28-годишният й син. Преди година той кандидатствал за личен асистент, но бил отхвърлен, защото тогава работел.

Днес жената получава от социалните месечна помощ за инвалидност от 53 лева, но отказва всяко друго предложение. Не иска да бъде настанена в дом за хора с физически увреждания. Сега социалните са се ангажирали да помогнат на жената да мине отново ТЕЛК, за да получи ново решение с право на чужда помощ и да кандидатства за личен асистент. Синът й обещава да изчисти къщата до седмица, а бившата медицинска сестра иска просто да изживее старините си без дългове.

Картината е ужасна. Социалните предлагат да я настанят в дом, но тя не иска. Това е моята къща, това е моят дом, не искам да отида някъде далеч, където никой няма да ме погледне, плаче жената.

Тя нито може да стане да почисти, нито да се обслужи сама. В събота и неделя няма какво да яде, тъй като социалният патронаж не работи.

Това в България в 21-ви век изглежда повече от ужасно.

Ужасно е и че Магда не е единичен случай. Хиляди болни гаснат в мизерия, а близките им или са в чужбина, или са ги зарязали.

Иначе се водим за хуманна държава…

loading...

Tagged

1 thought on “Няма такава мизерия! Бивша медсестра живее гладна в бунище. Къде е държавата?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.