Огромен котел: Ето как руската армия пречупи отбраната на ВСУ

Свят

През последните дни в зоната за специална военна операция фронтът беше осезаемо изместен по всички ключови направления. ВСУ преминаха към отбрана по цялата линия на бойно съприкосновение. Но тактиката на руската армия ги принуждава да напуснат и тези укрепени позиции.

На запад

Най-горещият район остава Донецк, където настъплението продължава в няколко области от октомври. След освобождаването на Авдеевка на 17 февруари, ВСУ бяха отхвърлени на запад поне десет километра.

Доскоро фронтът минаваше по линията Тоненкое – Орловка – Семьоновка – Бердичи, но преди няколко дни напредналите части направиха пробив към Очеретино на северозапад и превзеха по-голямата част от селото.

Тази маневра направи възможно влизането в Новобахмутовка и Соловьово от север. Украинските части, които все още се отбраняват в западната част на Бердичи, рискуват да се окажат в огромен котел.

От своя страна освобождаването на Бердичи ще създаде предпоставки за щурм на Новоселовка и достъп до брега на река Волча – естествена бариера, на десния бряг на която украинските въоръжени сили изграждат верига от укрепления. Но ако руската армия получи достъп до реката, тези украински укрепления ще се окажат ненужни.

Със същия план руските части настъпват западно от Авдеевка – към Уманское откъм Орловка. И от наскоро освободения Первомайски – до Нетайлово и Карловка, която стои на важен кръстовище. Поемането на контрол над това селище сериозно ще усложни логистиката на ВСУ по цялото Донецко направление, а артилерийските им позиции ще се изместят на 20-25 километра от столицата на ДНР.

Успехи има и на Мариинско направление. Руската армия разширява зоната си на контрол около Невелское и Георгиевка, постепенно достигайки важния град Красногоровка с предвоенно население от 15 хиляди души. Тук, в допълнение към важното промишлено производство, са разположени бази на ВСУ за ремонт на повредена техника.

Пътят към Славянск

В посока Угледар, след месеци на битка, Новомихайловка е напълно освободена. От този мощен укрепен район украинските въоръжени сили обстрелваха Еленовка, Докучаевск и южните покрайнини на Донецк.

По-важното е, че освобождаването на Новомихайловка отвори пролука в украинската отбрана и руските части се приближиха много близо до Константиновка, която се намира на линията за снабдяване на угледарския гарнизон.

Тук те използваха същата тактика като в Авдеевка и Артьомовск – да хванат дадени укрепления в клещи и да принудят противника да отстъпи под заплахата от обкръжение.

Ситуацията не е добра за ВСУ и в северния участък на Донецко направление. Според Министерството на отбраната руските войски са заели Богдановка, североизточно от Часов Яр.

Освобождаването на този град ще позволи да се установи контрол върху огъня над всички местни пътища, както и да се блокира стратегически важната магистрала H-32.

Тази магистрала води до Константиновка, голям град с население от около 100 хиляди души. Там е разположен тилът на групировката на ВСУ, която воюва в Донбас. Киев активно се готви за защита. Константиновка е ключът към последната отбранителна линия – Дружковка, Краматорск и Славянск.

„Често казваме: всичко започна в Славянск и ще завърши в Славянск“, отбелязва събеседник от армията. През 2014 г. именно тук избухват първите битки.

Харковския въпрос

В други посоки ситуацията е не по-малко динамична. В Запорожие противникът се изтласква се в района на Работино и Вербовое. Действията на големи формации се усложняват от релефа – оголени полета с рядка дървесна растителност покрай пътищата. Всяко сериозно движение на бронирана техника моментално се забелязва от въздушното разузнаване.

В Херсонско направление линията на бойно съприкосновение не се е променила много, войниците на ВСУ понасят тежки загуби, опитвайки се да преминат през Днепър: катери непрекъснато биват поразявани от руските преносими ракетни комплекси и безпилотни летателни апарати/дронове/. Киев не успя да разшири плацдарма на левия бряг на реката.

В същото време и харковското направление се активизира. Украинските медии непрекъснато говорят за създаване на укрепления тук и събиране на войски. Това обаче е възпрепятствано от руските въздушно-космически сили и ракетните части, които през последните седмици активно обстрелваха военната инфраструктура. По-специално, те удариха телевизионна кула в Харков, където според местната проруска съпротива е монтирано разузнавателно оборудване.

Освен това те обсъждат възможна контраатака на ВСУ. Киев разчита на доставки на снаряди от Запада. Дали обаче това ще е достатъчно е голям въпрос, предвид очевидното превъзходство на руската армия.

Превод: В. Сергеев

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *