Огромен скандал с „ЛУКойл“. Остава ли България без горива?

България отблизо
Служебният кабинет иска да отмени забраната за износ на горива от бургаската рафинерия на „Лукойл“, защото това създавало опасност България да остане без гориво. Освен това по този начин страната ни няма да има възможност да продава на държавите в Европа, а нямало как да си позволим да се изключим от пазара, посочи пред bTV служебният министър на енергетиката Росен Христов. Пред Мария Цънцарова той хладнокръвно заяви – през нас руски нефт ще продължи да тече към европейските държави.

„Искаме да отменим забраната, защото тя представлява опасност България да остане без гориво. Всичко, което се произвежда ще остава. Какво остава, ако не се произвежда? Ако забраним износа на горива от “Лукойл”, остава голяма част, която е ориентирана към експорт, Горивото остава у нас, но ние не можем да го потребяваме. Да, пълним хранилищата, но какво правим след като се запълнят? Какво прави “Лукойл”? Те нямат къде да го слагат и спират да произвеждат. Важно е да работи “Лукойл” и да работи ефективно за българския потребител, защото само така можем да намалим цените. Ако “Лукойл” работи, в момента печалбата отива извън страната. Подготвяме пакет от мерки, който да я вкара у нас, така че парите да остават тук. Не можем да спрем да продаваме горива. през нас ще продължи руският нефт да тече към европейските държави”, отсече Христов.

 

“Ние сега се радваме на най-ниските цени в Европа. Ако се намали производството им, цените скачат, уволняват хора или евентуално спират. Ние имаме отговорност към нашите съседи. Не можем да се изключим от общия пазар“.

 

Министърът добави, че изключението от ползването на руския петрол не засяга продажбата на горива.

 

“Ние имаме задължения да поддържаме енергийната сигурност в региона“, подчерта Росен Христов.

 

Той оправда решението за протегнатата ръка обратно към „Газпром“ с резултата – в момента цените у нас паднали, защото останалите започнали да се конкурират с потенциални доставки от руската държавна компания и потенциалните цени.

 

Христов е категоричен, че при редовното правителство е нанесена щета за милиони заради директно договаряне. Той добави, че цялата документация е предадена на прокуратурата. Според служебното Министерство на енергетиката не са преследвани.

 

“Или става дума за некомпетентност, или за други интереси”, категоричен бе Христов като допълни, че прокуратурата е била сезирана.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *