Окончателно! Съдът върна „Царска Бистрица“ на Симеон Сакскобургготски

България отблизо

Имението „Царска Бистрица“ е собственост на бившия премиер и наследник на династията Симеон Сакскобургготски.

 

Това следва от окончателното решение на Върховния касационен съд по делото за собствеността на имота, с което се отхвърля като неоснователен иска на държавата срещу Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок да бъде признато, че България е собственик по силата на Закона за горите от 1897 г. на имението.

 

Отхвърля се и искът за признаване за установено, че България е собственик въз основа на изтекла в полза на Интендантството на цивилната листа като държавна институция придобивна давност в периода 1900-1930 г. на имота. Както и за това, че държавата е собственик по силата на Закона за обявяване на държавна собственост върху имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и техните наследници.

 

Държавата, представлявана от министъра на регионалното развитие и благоустройството, трябва да плати на Сакскобургготски 18 897 лв. за разноски по делото, а на сестра му – 62 354.

 

Това е първото дело, от серията заведени от държавата, по което съдът приема окончателно, че някой от спорните имоти е на наследниците на бившите царе.

Досега държавата спечели делата за “Cитняĸoвo”, “Capъгьoл”, както и за бившeтo cтoпaнcтвo нa УБO ĸpaй Bpaнa.

Делото за „Царска Бистрица“ е първото, по което ВКС реши да пита Конституционния съд (КС) какъв е ефектът от решението му, с което през 1998 г. обяви за противоконституционен Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници (ЗОДСИСБЦ). А Конституционният съд прие, че закони като него трябва да се считат за невалидни от приемането на новата Конституция през 1991 г.

С решение в три точки Конституционният съд реши, че „ненормативните актове, които са обявени за противоконституционни, са невалидни от момента на приемането им“. И още – че „по отношение на заварените от решението на КС неприключени правоотношения и висящи съдебни производства обявеният за противоконституционен закон не се прилага“.
Тезата на държавата по делото беше, че тя притежава Царска Бистрица на три основания.

Първо, по силата на Закона за горите от 1897 г., като поддържа, че се ползва от въведената в него презумпция, че горите са държавни.
Второто основание, което изтъкваше Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което води делата е, че Интендантството на цивилната листа на царя ги е придобило по давност от 1900-1930 г. И последният мотив на държавата да настоява, че е собственик беше конфискационният закон от 1947 г., с който са отнети всички царски имоти. Като твърдеше, че решението на КС, с което той беше обявен за противоконституционен през 1998 г., няма нито обратна сила, нито реституционен характер.

ВКС обаче отхвърля всички тези аргументи и отправя доста критики към Софийския апелативен съд, който през 2017 г. призна имота за държавен.

 

През това време Сакскобургготски пусна жалба до Европейския съд по правата на човека, който отхвърли претенциите за реституция на имота на базата на подробното и добре мотивирано решение на българското правосъдие.

През 2008 г. Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза поискаха реституирането на 7 имота, като се позоваха на решение на Конституционния съд, с което през 1998 г. беше обявен за противоконституционен Законът за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници.

През 2013 г. Симеон Сакскобурготски загуби окончателно делото срещу държавата, с което искаше да си върне двореца „Кричим“. Върховният касационен съд (ВКС) отказва да преразгледа решението си от 2012 година, според което Сакскобурготски и сестра му не са собственици на двореца, построен с пари на интендантството в началото на миналия век.

 

През 2014 г. Софийският окръжен съд излиза с решение, че дворецът „Царска бистрица“ е държавна собственост и Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза трябва да го върнат и да платят обезщетение (ако решението влезе в сила).

 

Царска Бистрица“ е бивш дворец на владетелите от Третото българско царство. Намира се близо до Боровец в Рила.

Построен е между 1898 и 1914 г. Изпълнявал е функциите на ловна хижа за царете Фердинанд I и Борис III.

Архитектурният облик е повлиян от традиционния български възрожденски стил, но заедно с това в него личат и европейски архитектурни влияния.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *