Отбой: Роберта Мецола оттегли текста срещу платените от Божков протести!

Свят

Евродепутатката от ЕНП Роберта Мецола, която е вносител на 37 изменения в проекторезолюцията за България, е изтеглила едно от тях.

То визира финансирането на протестите от страна на „изтъкнат хазартен, туристически и строителен магнат“, срещу когото са повдигнати 18 обвинения.
Това стана ясно от фейсбук-пост на „Отровното трио“.

По-късно в Туитър самата Мецола съобщи, че е оттеглила предложението си, което е под номер 28. Информацията разпространи БНР.

Поемете въздух, хора. Групата на ЕНП никога не е казвала или възнамерявала да казва, че който и да било протестиращ в България е платен. Всъщност, повечето от нашите поправки укрепват правото на протести. Разбираме, че въпросното предложение е било обект на неправилна интерпретация и затова го оттегляме, пояснява евродепутатката.

Постът на „Отровното трио“ пък гласи следното: „Радваме се, че в рамките на един час евродепутатът Roberta Metsola от ЕНП направи лесен избор между съдебната зала, в която щяхме да я изпратим и привързаността ѝ към върхушката от ГЕРБ. Тя бе подготвила поправка, в която присъстваше твърдението, че известен магнат плаща за протестите в България. Очевидно съдебната система в ЕС работи по-добре от българската и безрадостната перспектива е накарала г-жа Мецола да преосмисли думите си и да оттгегли предложението си.“

 

Силвия Атипова от Брюксел също реагира:
„Нещо се случи.
Вчера се разбра, че по резолюцията на #LIBE за България, която беше обсъдена на 5-ти октомври и ще се гласува на 8-ми в Европейския парламент, са подадени 49 поправки.
36 от тях са подадени от Роберта Мецола, евродепутат от Малта, член на ЕНП.
Поправка 28 съдържа следния текст:
„whereas in January, the Office of the Prosecutor General opened investigations into a prominent gambling, tourism and construction magnate in Bulgaria; whereas up until June 2020 18 criminal charges had been brought against him (which included organised crime, extortion and attempted bribery)1a; whereas this individual has allegedly been channelling financial resources into the ongoing protests1b.“
На простосмъртен език това означава:
„Прокуратурата е повдигнала 18 обвинения на един хазартен бос и СЕ ТВЪРДИ, че той плаща на протестиращи.“
В това има ПОНЕ 2 проблема:
– Мецола е съпредседател на Антикорупционната интергрупа, заедно с Даниел Фройнд. Да допусне такъв текст в резолюцията би било чутовен гаф и много зле за нейната репутация и тази на групата.
– това изказване, на практика, са слухове, познати също под името „фалшиви новини“, които за малко да влязат в официален текст на парламента.
Последваха няколко бързи туита (приложени).
Няколко бързи ретуита на приятели и съмишленици.
Няколко бързи мейла и съобщение, че поправката е оттеглена (снимка).
Чудно.
Но това оставя повече въпроси след себе си, отколкото дава отговори:
– Кой подведе Roberta Metsola да включи този лъжовен и срамен текст в поправките?
– До кога Прокуратурата на Република България ще разпространява фалшиви нивини?
– Кой и кога ще поеме отговорност за подвеждането на европейски партньори?

Припомняме, че общо 47 са предложенията за промени в документа, които напълно променят неговия дух и съдържание. Мецола е автор за 37 от тях. Те смекчават отговорността на правителството и премиера и споменават президента и президентските съветници, които са обвинени в търговия с влияние.

Ето точно предложението на Мецола, което се отнася до българския държавен глава: „Президентът, който има конституционното задължение да бъде политически неутрален, е взел директна линия на поведение в опозиция на правителството, поискал е неговата оставка и използва протестите като платформа за своята позиция“.

 

Тя настоява в документа да бъдат добавени случаите с президентските съветници Пламен Узунов и Илия Милушев, обвинени в търговия с влияние и подбуда за извършване на длъжностни престъпления.

Мецола предлага текст за отпадане на мониторинга по механизма за сътрудничество и проверка, както и друг, в който да се отбележи, че няма изискване за прозрачност на собствеността на медиите онлайн, а пропуските в регулаторната рамка за тях често се експлоатират от проруски медии.

Колегата ѝ от партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки е внесъл 9 поправки, в които настоява да паднат текстовете, с които се изразява съжаление за отхвърлянето от страна на България на Истанбулската конвенция, както и съпътстващата я дезинформация, а също така и за речта на омразата срещу малцинствата, която използват много депутати, а имунитетът ги пази от наказателно преследване.

 

Гласуването на поправките ще бъде тази вечер около 19.30 часа българско време, но резултата ще го научим утре към 9.00.

Цялата резолюция ще бъде гласувана в ЕП утре, 8 октомври, около 17.30 часа българско време.

 

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *