Отново пробив: Румен Радев създава стратегическо партньорство с Китай!

България отблизо

Да бъде сформиран съвместен екип за изграждане на българо-китайски център за иновации в София от представители на институциите и научните среди от двете държави бе договорено днес на среща при президента Румен Радев. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В срещата участваха посланикът на Китайската народна република у нас Дун Сяодзюн, заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева, ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, представители на Фонда на фондовете и на научните среди.

Създаването на българо-китайски център за иновации в София бе договорено по време на посещението на българския държавен глава в Китайската народна република и срещата му с президента Си Дзинпин през месец юли м.г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ има готовност за предоставяне на терен за създаването на центъра, стана ясно на срещата.

На срещата на „Дондуков“ 2 бяха обсъдени възможностите за развитието на проекта, който предвижда изграждане на иновационен кампус, специализиран в две направления – информационни технологии и науки за човешкото здраве.

Президентът Румен Радев и посланик Дун Сяодзюн бяха единодушни, че издигането на отношенията между България и Китай на ниво стратегическо партньорство има значителен потенциал за развитие в сферата на иновациите, научната и развойната дейност, високите технологии.

Създаването на българо-китайски център за научно-технически изследвания и иновации в София ще насърчи трансфера на технологии и знания между Европа и Китай и ще повиши конкурентоспособността и на двете държави, подчерта още Румен Радев, цитиран от epicenter.bg.

В коментар на ИСТИНАТА само ще добавим, че ако ние станем стратегически партньори с Китай, това на практика означава, че сме стратегически партньори и с Русия. Понеже Китай и Русия вече са като сиамски близнаци. И към такова тясно сътрудничество ги подтикнаха не само дългогодишните връзки на приятелство и дружба между двете страни, но и грубите грешки, които допуснаха САЩ по отношение и на двете държави.

Санкциите и търговската война, както и обвиненията за коронавируса не помагат за запазване на нормални политически и икономически отношения. А САЩ допуснаха и двете грешки. Но…явно така е трябвало да стане. Защото върхушката на САЩ омръзна вече на всички. Дори на самите граждани на Америка.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *