Отровното трио зададе на Гешев много разобличаващ въпрос! Ето какво се случи!

България отблизо

В поредния 47-ми ден на протести в цялата страна с искане за оставките на правителството на Бойко Борисов и тази на главния прокурор Иван Гешев се случи нещо ново. И страшно за ГЕРБ.

Демонстрациите, които  следват очертаните вече граници на движението в София – от Министерски съвет към Орлов мост и обратно, подготвяха изненада за властта. Припомняме, че именно на тези две ключови столични кръстовища движението остава блокирано. Същото се отнася и за пространството пред Софийския университет, въпреки че сутринта вандали опитаха да разрушат лагера на протестиращите. Малко по-късно той беше отново изграден.

Иначе днес протестът пред МС започна така : важен разобличаващ въпрос по Закона за достъп до обществена информация за битието на главния прокурор Иван Гешев внесоха в Министерския съвет и прокуратурата от Отровното трио.

От триото в състав адвокат Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Велислав Минеков настояват да разберат „живее ли главният прокурор Иван Гешев в държавна резиденция „Бояна“ и по силата на каква нормативна уредба му е разрешено да живее в Дом № 5″, прочете Хаджигенов.

В писмото следват и въпросите: „Имало ли е друг главен прокурор с подобна привилегия? Извършен ли е ремонт на Дом № 5 и на каква стойност? Проведен ли е търг за ремонта и ако да – кой го е спечелил? Охраняван ли е Иван Гешев от служители на Бюрото за защита на свидетели на територия, която се охранява от Националната служба за охрана? От бюджета на прокуратурата ли е платен ремонт на Дом № 5?“

„Ще ви дам един пример – Джовани Фалконе живееше в казарми при карабинерите, защото се бореше с мафията. Иван Гешев пази мафията, затова мафията го взе при себе си“, заяви адв. Хаджигенов, визирайки известния италиански прокурор от Сицилия.

Държавната резиденция „Бояна“ се състои от няколко сгради, в една от която се помещава Националният исторически музей, една е с представителни функции, там са резиденциите, които се обитават от президента и премиера, няколко вили, хотелска част. Районът е под държавна охрана.

От Отровното трио попитаха и защо полицията и институциите не са предприели никакви мерки срещу хората, които днес на обед „разтуриха“ палатковия лагер пред Софийския университет, при това използвайки и сила, като обект на такава са станали и протестиращи момичета. Още сутринта стана ясно, че лицата, замесени в това, са три, като един от тях е Георги Флоров, който сам документира въпросната акция.

Изпочупени бяха палатки, от кадрите се видяха и хвърлени камъни. Адвокат Хаджигенов припомни, че срещу тези лица не е последвало нищо, докато миналата седмица протестиращ бе задържан от прокуратурата за 72 часа за това, че по време на протест е хвърлил пликче с червена боя по фасадата на Съдебната палата. И изброи текстовете от Наказателния кодекс, които в други случаи, различни от днешния, прокурорите обичали да използват – например за едро хулиганство.
Сбирката на прокурори и следователи, организирана от Гешев, също предизвика коментар, защото, по думите на Бабикян, това е политическо събитие, на което са се обсъждали политически теми – като мястото на прокуратурата в държавното устройство. Решаването на подобни въпроси обаче не е в ръцете на държавното обвинение и главния прокурор, а в това на законодателната власт в държавата, припомниха от триото.
В същото време протестите продължават в цялата страна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *