Ето защо никой не иска да е областен управител на кабинета „Денков – Габриел“

България отблизо

Оставки подадоха областни управители на всички градове в страната. По повод масовото подаване на оставки от областни управители, от пресслужбата на Министерски съвет посочиха, че акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт.

Без съмнение това е акт на явно или прикрито несъгласие с намеренията на новия кабинет. Несъгласие, изразено от екипа на служебното правителство, който бе сформиран с прякото участие и по указания на президента Румен Радев.

И понеже служебните областни управители са наясно с това какво ще прави новият кабинет от изявленията на Петков, Василев и най-вече на Тагарев, който заяви, че трябва да се доставя повече оръжия на Украйна – и понеже досегашните областни управители са наясно с отрицателната позиция на президента, относно намеренията на новото правителство, които, според слухове, се простират чак до изпращане на българи да се бият срещу Русия – като политици и като хора, бившите областни управители явно са решили, къде явно, къде прикрито да подкрепят национално отговорната позиция на президента, както и да изразят своето гражданско несъгласие с намерението да ни вкарат във войната с Русия в Украйна.

От МС заявиха, че постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно.

Ето и мотивите на областните управители от служебното правителство:

Трендафил Величков подаде оставка като областен управител на Пазарджик, съобщиха от Областна администрация. Мотивите ми са продиктувани от разбиранията ми за политика и политически процес. „За повече от двадесет години обществена и политическа дейност знам , че политика се прави с чиста идеология, морал, кауза и екип“, заяви той.

Областният управител на Ямбол Георги Чалъков също подаде оставка в писмо до министър-председателя Николай Денков, съобщиха от Областната управа. В мотивите си Георги Чалъков изтъква, че не споделя целите и мотивите, с които е формирано новото редовно правителство.

Оставка подаде и областният управител на Търговище Станимир Парашкевов.

„Във връзка с формирането на ново правителство и провежданата от него държавна политика, считам за целесъобразно да бъда освободен от длъжността Областен управител на област Търговище“, се казва още в мотивите на Парашкевов.

Оставка хвърли и областният управител на Добрич Здравко Здравков. „Бях назначен от служебния кабинет с премиер Гълъб Донев и изпълних ангажиментите, които имах като областен управител в мандата на служебния кабинет“, заяви той.

Областният управител на Разград Драгомир Златев подаде заявление за освобождаване от длъжността. Това съобщи той.

Златев посочи, че е бил назначен от служебния кабинет с премиер Гълъб Донев и е изпълнил ангажиментите, които е имал в интерес на гражданите на област Разград.

Областният управител и на област Плевен Иван Петков е подал оставка. Не искам да бъда мокър печат, е мотивът, който посочи Петков.

Анатоли Станев, областен управител на Русе, също подаде заявление за освобождаване от поста. Искането е изпратено до Министерския съвет. Това съобщи Станев.  „Все по-често ставаме свидетели на предадени ценности, от нас зависи в какви времена искаме да живеем. Нека дадем пример и да не се превръщаме в политически марионетки“, коментира Станев.

Оставка подаде и областният управител на Враца Георги Митов. В заявлението си Митов е декларирал, че през периода, в който е заемал длъжността в служебното правителство на Гълъб Донев, стриктно е изпълнявал служебните си задължения в съответствие с българското законодателство, ръководейки се от законните права и интереси на гражданите и развитието на област Враца.

Заявление до Министерския съвет за освобождаване от поста подаде областният управител на Силистра инж. Николай Неделчев.

В свое обръщение в сайта на институцията Неделчев припомня, че е назначен от служебно правителство и след като то е приключило своята дейност, следва да завърши неговият ангажимент като представител на държавната власт в областта.

В понеделник сутрин стана ясно, че Областният управител на област Пловдив Ангел Стоев подаде оставка от поста със заявление до Министерски съвет.

В него са изложени и мотивите: „Когато през миналата година бях поканен от служебното правителство да поема поста, приех, за да помогна на Майка България да премине успешно през труден период на политическа криза. С назначаването на редовно правителство считам своя дълг към Родината за изпълнен“, посочва той.

Малко по-късно областният управител на Монтана Валери Димитров и заместник-областният управител Кирил Делев са депозирали своите оставки пред правителството. Валери Димитров заяви, че причините да подаде оставка са лични. „Чест и почитания за всички, никой не ме е обидил или задължил да напусна, причините за решението ми са изцяло лични“, обяви Димитров. По лични причини напуска и зам.-областният управител Кирил Делев.

Областният управител на Софийска област Радослав Стойчев също подаде заявление за освобождаване, съобщиха от управата.

Стойчев обясни, че е изпълнил ангажиментите си към служебното правителство с премиер Гълъб Донев, участвайки в организацията на изборите за народни представители на 2 април, които на територията на най-голямата област в България са преминали без инциденти.

С писмо до Министерския съвет областният управител на Благоевград Стоян Христов поиска да бъде освободен от длъжност, съобщиха от областната управа в града. От там посочват, че според областния управител това е морален акт, тъй като вече има избран нов Министерски съвет, а Христов не е назначен от настоящия кабинет.

Областният управител на област Бургас проф. Мария Нейкова също подаде оставка със заявление до Министерски съвет. Като основен мотив се посочва, че всяко правителство е редно да формира свой екип, което да изпълнява на регионално ниво политиката на Министерски съвет.

Източник: dariknews.bg

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *