От Битоля: Македонските българи ще се борят за правата си

Свят

„С последното си решение, Комисията за използване на имена на лица, и министърът на правосъдието считат, че наименованието на Културния център „Иван Михайлов“ е проблем“.

С това Република Северна Македония се опитва да пречи и да спре дейността на ВМРО и защитата на македонците. Но ние сме наследници на същите хора, които някога са се борили и загинали за идеалите на ВМРО. И няма да се предадем.

С това решение опитват да обезличат животът и борбата на хилядите македонци, загинали в името на идеята, поставила основите на тази държава – ВМРО и нейните лидери Даме Груев, Гоце Делчев, Тодор Александров и Иван Михайлов, които явно са  се определили като македонски българи. Сега се опитват да ги заличат. Но не могат да заличат историята, подвигът и саможертвата.

Това написа на фейсбук страницата си председателят на сдружение Културен център „Иван Михайлов” в Битоля Люпчо Георгиевски, след като стана ясно, че министърът на правосъдието на Северна Македония е отказал използването на името Иван Михайлов като провокативно. Постът му беше споделен и на фейсбук страницата на сдружението, предаде кореспондентът на БТА Маринела Величкова.
„Ако се замислим преди години, само думата българин беше табу у нас, а сега вече се борим за правата на човека. Иван Михайлов и нашият Културен център, наречен в негова чест, не е записан в централните регистри, а в сърцата на хората в Македония. Ние, македонските българи, сме тук независимо дали искаме или не и знаем по кой път трябва да върви Македония, както са знаели нашите предци.

Ние сме борци за правда като тях, а не жертви и с всеки изминал ден ще даваме повече и повече”, пише в поста на страницата и на сдружението „Иван Михайлов” в Битоля, в което се заявява, че представителите на македонските българи в Северна Македония не се отказват и ще се борят за правата си, „ За да се спре фалшифицирането на историята и за отваряне на досиетата на УДБА”. И никой не може да ни спре.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *