От последните минути: „Възраждане“ поискаха властта

България отблизо

В парламента има 240 депутати. От тях 115 имат ГЕРБ-ДПС, 125 имат всички останали. Математическата логика показва, че е напълно възможно да се състави парламентарно мнозинство и правителство, които да оставят най-голямата заплаха за националната ни сигурност, ДПС, както и тяхната патерица ГЕРБ, в опозиция. Разбира се друг е въпросът дали политическата логика би позволила осъществяването на подобен вариант, пише Костадин Костадинов.

При неизпълнение на първия и втория мандат, от ИТН заявиха, че ще предложат експертен кабинет. Все повече са съмненията към тях, че под експертен кабинет разбират правителство с 10 експерти на ДПС и 8 експерти на ГЕРБ. Ето защо, ако Радев даде третия мандат на ИТН, и ако се създаде такова правителство, на практика президентът ще е човекът, подарил властта на ГЕРБ-ДПС. Ето защо „Възраждане“ иска третия мандат и заявява, че ще води разговори за съставяне на правителство без ГЕРБ-ДПС.

Българската политическа система е в състояние на пълен колапс, и причината за това е тежката доминация на Борисов и Пеевски над българската държавна система от 2009 г. насам. От друга страна обаче всяка криза е и възможност. С предложението на Възраждане ние извършваме своеобразен стрес-тест на партиите и президента. Нали всички партии в парламента са (поне на думи) категорични, че не искат ГЕРБ-ДПС на власт? Нали и Радев (поне на думи) иска същото? Е, мандат на „Възраждане“ е единственият, макар и много трудно постижим вариант това да се случи.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *