От последните минути: Кирил Петков със спешна реакция заради напрежението между НАТО и Русия. Вижте как ще действа България

България отблизо

Министър-председателят Кирил Петков свиква Съвета по сигурността. Заседанието е насрочено за 25.01.2022 г от 16:30 ч., съобщиха от Правителствената пресслужба.

Участниците ще обсъдят напрежението около Украйна и плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса.

Съветът по сигурността е на пряко подчинение на министър-председателя. Неговата основна задача е да анализира състоянието на системата за защита на националната сигурност.

Припомняме, че както БЛИЦ писа по-рано напрежението между Русия и Алианса ескалира в последните дни заради съобщенията, че се трупат руски войски по границата с Украйна. От Москва пък поискаха „силите на НАТО“ да се изтеглят от България и Румъния. В същото време съюзниците от НАТО изпращат повече кораби и изтребители в подкрепа на силите за възспиране и отбрана в Източна Европа.

Дания изпраща фрегата в Балтийско море и е готова да разположи четири изтребителя Ф-16 в Литва, в подкрепа на дългогодишната мисия на НАТО за охрана на въздушното пространство в района, се допълва в съобщението.

Испания предоставя кораби за присъединяване към военноморските сили на НАТО и обмисля да изпрати изтребители в България.

Франция изрази готовност да изпрати войски в Румъния под командването на НАТО. Нидерландия изпраща два изтребителя Ф-35 в България от април, за да подкрепи дейностите на пакта за охрана на въздушното пространство, и поставя кораб и сухопътни части в готовност за съюзническите сили за реагиране.

САЩ обмислят увеличаване на военното присъствие в източната част на алианса, допълват от НАТО.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *