От последните минути: Нинова посочи реален изход от кризата с хвърчащите нагоре цени!

България отблизо

Връхлитат ни много кризи, но само констатацията им не е достатъчна, трябват мерки.

 

Това заяви на пресконференция след среща с представители на КТ „Подкрепа“ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

Нинова изтъкна, че още в началото си следващият парламент трябва да започне работа по бюджета за следващата 2022 г. и че БСП вече работи по това. Соцлидерът призова останалите партии, които ще влязат в парламента, също да се готвят.

Но най-вече да работят и по мерките за излизане от кризата.

 

В началото на пресконференцията президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов също посочи, че всички законови срокове за внасяне на бюджета са изпуснати. По закон правителството внася бюджета за следващата година до края на октомври. В момента обаче няма редовно правителство.

 

За нас проблем на проблемите в момента са цените и увеличаващото се неравенство и увеличаващата се бедност, подчерта лидерът на БСП.

 

„Още в първите дни на следващия парламент и в преговорите за правителство би трябвало да поставим въпроса за реална мярка, която може да доведе до намаляване на цените“, каза още Нинова.

И посочи какви са мерките, които социалистите предлагат:

 

„Това е намаляване на ДДС на енергоносителите. Практика, която се прилага в доста европейски държави. Второто е намаляване на ДДС върху храните от малката кошница, с което да помогнем на много домакинства и семейства. Третото е държавата да се ангажира с 200 киловатчаса енергията за бедни семейства, както и да не им се спират тока, ако не си плащат сметките. Имаме една идея, която досега не се е прилагала, но се радвам, че намерихме разбиране в първия разговор – в бюджета за догодина да заложим една сума, която да бъде в енергиен фонд, в който да се акумулират средства от свръхпечалбите от производителите и търговците на енергия в момента, както и държавни средства да се инвестират и този фонд да се използва за подпомагане както на икономиката и бизнеса, така и на социално слаби семейства.“

 

От КТ „Подкрепа“ са предложили да се потърси начин за замразяване на плащанията по въглеродните емисии за неопределено време, за да може през това време да се повлияе върху цените.

Левицата и синдикатът са обсъдили и това каква да бъде минималната работна заплата през 2022 г.

„Очаквам и другите лидери на партии да заявяват вижданията си по ключови въпроси – социална, енергийна, здравна криза“, подчерта Нинова. Според нея „не трябва да допускаме да оставим държавата без бюджет за 2022 г.“

„Проблемите са ясни. Ние смятаме, че само констатирането им не е достатъчно и се готвим за конкретни решения по конкретните въпроси, влизайки в Народното събрание. Притесняваме се от това, че Народно събрание ще се конфигурира във втората половина на ноември и няма да има достатъчно време до края на годината да се приеме бюджета за 2022 г.

 

Затова искаме да влезем като парламентарна група абсолютно подготвени, с решения по ключови въпроси. Работим в две посоки. Едното е план за първите 100 дни. Какво трябва да предприеме парламентът и евентуално бъдещо правителство, защото на всички ни е ясно, че ни предстоят разговори за съставяне на кабинет в последните дни на годината, завърши лидерът на социалистите.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *