От последните минути: Седем партии влизат в парламента!

България отблизо

Изследването е проведено в периода – 17 – 22 март 2023 г. г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Основни изводи

 

(Изследването не взима предвид гласуването в чужбина, което може да има значително влияние)

 • Тези данни не са предизборни прогнози. Те показват предизборните нагласи към момента – към 23 март 2023 г. (своеобразна моментна „снимка“ на обществено-политическите настроения). Тези нагласи могат да подлежат на промяна в оставащите 9 дни до изборите. Още повече, че към момента 10 % от избирателите, които заявяват, че може да отидат до урните не са решили твърдо дали ще го направят и за кого ще гласуват – това представляват около 250 хил. колебаещи се потенциални избиратели, които могат драстично да променят настоящата картина.

 • Към момента може да се очакват поредните „избори с най-ниска избирателна активност“. Данните показват, че пред урните могат да се очакват около 2,5 млн. избиратели.

 • Към момента ГЕРБ води пред коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ с около 2%. Коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ засега не успява да консолидира напълно бившите избиратели на двете основни формации участващи в нея.

 • „Възраждане“, към момента, е трета политическа сила, като данните показват нарастване на потенциала им. ДПС са четвърти, като тук традиционно влияние ще окаже гласуването в чужбина. БСП изглежда, че засега е спряла бурния отлив на симпатизанти, но тук значително се е увеличил обема на колебаещи се избиратели – нещо нехарактерно за тази партия.

 • Данните към 23 март 2023 г. показват, че следващият парламент вероятно ще бъде сформиран от седем партии/коалиции. „Левицата“ (4,3%) и „Български възход“ (4,5%) засега са над бариерата за влизане в парламента. ИТН също запазва шансове (3.4%).

 • Данните, към момента, не дават особени надежди за бърз изход от политическата криза. Независимо от това коя политическа формация ще бъде първа и коя втора (респ. трета, четвърта) те ще трябва да решат една много сложна гатанка. Огромната маса от избирателите (около 60%) не биха искали нито правителство лидирано от ГЕРБ, нито правителство лидирано от ПП-ДБ, …нито коалиционно правителство между двете. (Потенциално първите две политически формации). Същевременно огромната маса от избирателите са омерзени от непрестанната политическа баталия и политическа нестабилност и желаят сформирането на редовно правителство.

 • Оформя се парадоксална картина – Не искаме тия, не искаме и ония, не ги искаме и заедно, но … трябва да се състави редовно правителство! Вероятно единствения изход от това положение е съставянето, под някаква форма, на „служебно“ (временно, експертно и т.н.) непартийно правителство … или нови избори.

предизборни нагласи

А АКО ДНЕС, СЕГА ИМАШЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ, ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ?“

% от заявилите, че ще гласуват

* Партии с резултат под 1%

 

Какво след изборите?

35,6% ОТ ВСИЧКИ анкетирани НЕ ИСКАТ да се случи НИТО ЕДНО от посочените.

редовно или служебно правителство

СПОРЕД ВАС, КОЕ Е ПО-ДОБРЕ ДА СЕ СЛУЧИ СЛЕД ИЗБОРИТЕ – ПО-ДОБРЕ Е ДА СЕ СЪСТАВИ РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО ИЛИ Е ПО-ДОБРЕ ДА ПРОДЪЛЖИ ДА УПРАВЛЯВА СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО?“

% от всички

Tagged

1 thought on “От последните минути: Седем партии влизат в парламента!

 1. Когато вземете да си противоречите,че нямате спиране!ГЕРБ на 1място,ПП на второ!?А В следващото „проучване“никой не иска ГЕРБ и ПП да се върнат на власт и да съставят правителство под каквато и да е форма!
  Е?На кое да вярваме?Още повече,че никой от моите познати(а и от техните познати)няма да гласува за ГЕРБ и ПП!
  На това ли му се вика „обективно“проучване?Ако зависи от мен,ще забраня всякакъв вид „проучвания“от този тип един месец преди каквито и да са избори!След изборите да дават каквато си искат оценка!Преди изборите обаче се получава индиректна намеса в предпочитанията на обикновенния избирател за кого да гласува,пълнейки му главата,че ако не гласува за еди кой си,ще загуби гласа си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *