От служебното правителство изнесоха потресаващи данни за здравеопазването ни. Вижте къде са потънали 100 милиона лева!

България отблизо
Оттук нататък процесът вече не е при нас. Той е в прокуратурата. Имало е сигнал в Интерпол. Не мога да си обясня как толкова граждани на Молдова и Украйна имат чичовци в Израел. Така зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров коментира темата за скандалните трансплантации пред Bulgaria ON AIR.

„Имаме междинен доклад за „Пирогов“, който показва, че има пациенти, които са хоспитализирани, но всъщност не са. Ако има такива злоупотреби, НЗОК ще прекрати договорите“, категоричен бе той.

 

Зам.-министърът коментира и дали ще има смени в ръководството на болницата, ако се установят злоупотреби: „С нищо лекарят в дадена болница не е виновен, че управителят не е спазил закона“. Според него не е редно да се казва, че болница „Лозенец“ се дискредитирала, защото единственият дискредитиран е директорът.“

 

По думите му има нарушения в сключването на договори за респиратори от страна на Министерството на здравеопазването: „Докладът ще е готов до седмица. Предварителните проучвания показват, че всичко се е вършило от заместник-министъра Жени Начева. Има данни за некачествени респиратори, излишни закупени неща като флорофин, който е бил наличен в БулБио“.

 

По думите му поръчките за периода на разследване са направени за над 100 млн. лв., като този процес касае и двамата предходни министри: „Основният факт е, че всичко е било в ръцете на Жени Начева“, отчете той и даде пример, че като министър подписва документ като го съгласува с още трима човека.

 

„Има дарения от хидроксифлорофин. Тези дарения не са потърсени, а вместо това е направена голяма поръчка за над половин милион от Китай“, обясни  още заместник-министърът.

 

По казуса със заразените с COVID-19 медици в Благоевград, които са практикували в COVID отделенията, докато са били болни, д-р Петров коментира: „Доста колеги с положителен тест продължаваха работа, ако се чувстват добре. Трябва да им благодарим за това“.

 

Болница „Александровска“ като финансови показатели е в тежко състояние. Ние ще помогнем, но с капиталови разходи за ремонти. Базата е в критично състояние“, добави заместник-министърът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *