Петър Волгин разкри кой ще прецака Слави Трифонов в Народното събрание!

България отблизо

Журналистът Петър Волгин коментира пред БНР горещите политически събития от последните дни и направи прогноза какво би се случило на едни предсрочни избори. Ето какво казва той:

Веднага след края на изборния ден стана ясно, че при това разположение на силите в парламента нормално правителство, тоест такова, основано на общи програми и принципи, не може да има.

Разбира се, всякаква коалиция може да бъде съставена. Но тя ще бъде безпринципна и мъртвородена. Затова най-честният вариант спрямо избирателите  е да бъдат свикани предсрочни избори.

А всяка партия, която се опита да състави кабинет, ще бъде заподозряна, съвсем справедливо, че нейните депутати просто искат да запазят парламентарните бонуси, до които са се добрали с толкова труд.

Партиите, без значение дали ги наричат „на статуквото“, като ГЕРБ и ДПС или „на промяната“, като „Демократична България“ или „Изправи се! Мутри вън“,  чудесно си дават сметка за това.

Ето защо всички, ама буквално всички се опитват да пробутат горещия картоф по съставяне на кабинет на „Има такъв народ“.

Поради тази причина по адрес на единствената нова партия в този парламент се чуват само хвалби от колегите. Всички обещават да я подкрепят само и само да направи правителство. Направо празен лист са готови да подпишат. Изобщо положението е „Всички обичат Слави“.

 

Разбира се, това е стопроцентово лицемерие. В действителност всички политици, които сега се умилкват на „Има такъв народ“, искат тази партия да се провали колкото се може по-скоро.

А опитът за съставяне на правителство в този парламент ще бъде точно такъв провал. Защото всички, които сега обещават подкрепа, ще я оттеглят много по-бързо, отколкото Св. Петър се е отрекъл от Христос.

Ако не иска да влезе в този капан, Слави Трифонов трябва ясно да заяви, че дните на този парламент са преброени и най-честният вариант са новите избори. Направи ли това, „Има такъв народ“ ще бъде победител на предсрочния вот. Ето аргументите в подкрепа на това твърдение.

На приключилите избори се видя, че мнозинството български граждани не желаят да бъдат управлявани от ГЕРБ. Фактът, че партията на Бойко Борисов отново спечели се дължи на много причини, но най-важната от тях е, че гласовете на анти-ГЕРБ гласоподавателите се разпръснаха на различни страни.

На един предсрочен вот противниците на Борисов ще гласуват много по-концентрирано. А коя е партията, която има най-голям потенциал да привлече протестния вот. „Има такъв народ“, разбира се. На последния вот много хора не гласуваха за новата формация, защото не бяха убедени, че тя ще може да направи голям електорален пробив. Само че този пробив беше направен.

Ето защо съмненията на много антигербери ще бъдат преодолени и те ще заложат именно на партията на Слави Трифонов. Останалите анти-ГЕРБ партии нямат потенциал да повишат резултата си.

БСП, въпреки всичките си усилия, така и не беше припозната от недоволните граждани за техен основен представител. Едва ли в близко време социалистите ще успеят в това отношение.

След последния вот те твърдо се озоваха в графата „тежко загубили“, а това в никакъв случай не  дава възможност за увеличение на електоралната  подкрепа.

„Демократична България“, въпреки по-добрия от очакваното резултат, стигна тавана си на приключилите избори. Десет процента – това е числото на либералната „умнокрасива“ общност в България.

Що се отнася до „Изправи се! Мутри вън!“, те може изобщо да не влязат в парламента. Все повече хора усещат колко изкуствено е събирането на „Отровното трио“ с хората на Мая Манолова. Въпрос на време е те да се изпокарат помежду си и всеки да си вдигне капата.

Ето защо „Има такъв народ“ се очертава не просто като единствената партия, способна да повиши резултата си, но и като единствената сила, която може да победи ГЕРБ. А когато си победил партия, непобедима на парламентарни избори през последните 12 години, вече имаш основания и да правиш правителство и си изискваш останалите анти-ГЕРБ политически сили да те подкрепят.

Ако това се случи, „Има такъв народ“ вече ще може да реализира на практика някои от основните си предизборни обещания. Както въвеждането на мажоритарни избори, така и намаляване на партийната субсидия.

Между другото, фактът, че този парламент категорично не желае да приеме предложението на „Има такъв народ“ за намаляването на субсидията на един лев за глас със сигурност прибавя още някой и друг процент към одобрението за партията на Слави Трифонов.

Поради всички тези причини „Има такъв народ“ трябва да връща мандата час по-скоро и да настоява за предсрочни избори. 

Не бива да се бавят, защото прозорецът на възможността за спечелването им може много бързо да се затвори.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *