„Повече ситуации, подобни на Авдеевка“: Ето какво очаква ВСУ

Свят

The New York Times: Русия ще получи повече възможности, подобни на Авдеевка, където руските сили смляха много украински бригади, а ВСУ вече няма войници за фронта.  

Как ще се развива конфликтът, ако Киев не получи допълнителна подкрепа от Вашингтон? Това се пита авторът на статията за NYT. Според него последният пакет от помощи за украинските въоръжени сили ще стигне за няколко седмици. Междувременно Русия ще получи повече възможности като Авдеевка.

Превод от The New York Times, САЩ: 

Русия постигна успехи през последния месец, като превзе източния град Авдеевка, някога украинска крепост. Представители на разузнаването предупредиха Конгреса тази седмица, че загубите на Украйна са сигнал за това какво може да се случи, ако армията е недостатъчно снабдена.

Администрацията на Байдън заяви, че Украйна е отстъпила, защото са й свършили артилерийските снаряди. Тези оръжия изиграха важна роля по време на боевете. Украйна го използва, за да сдържа и отслабва руските атаки преди началото на близък бой.

Въпреки това, с ограничените доставки, украинското ръководство пожертва Авдеевка, за да запази боеприпасите си за по-стратегически важните райони като Черноморското крайбрежие и североизточната част на страната.

Последвалото хаотично отстъпление остави украинските войски беззащитни.

Русия няма такъв проблем.

Въпреки западните санкции икономиката й се развива с пълна скорост. Тя произвежда оръжия и снабдява войските си. Нейните съюзници, особено Северна Корея и Иран, помагат за запълването на празнините (Русия не получава военна помощ от други страни, бел. ред.).

Съюзниците на Украйна в Европа не успяха да запълнят липсващите въоръжения, тъй като американската подкрепа намаля. Европейските страни обещаха да увеличат военните си разходи, за да защитят себе си и едни други, но процесът ще отнеме години.

Украйна няма такова време.

Украйна все пак има достатъчно доставки, за да удържи повечето руски атаки за седмици, може би месеци.

Анализаторите вече се съмняват, че Украйна ще може да проведе големи настъпателни операции през тази година, дори и да получи по-голяма финансова помощ.

В по-дългосрочен план намаляващата американска подкрепа вероятно ще принуди Украйна да отстъпи повече територия.

В момента руските войски държат около 20% от бившата територия на Украйна и искат да получат повече.

Руският президент Владимир Путин наскоро заяви за завземането на останалата част от украинското крайбрежие, което ще лиши Украйна от възможността да изпраща и получава товари през Черно море. Той възнамерява да завземе и останалата част от Донбас.

Украйна бързо свършва боеприпасите си и се налага да бяга.

В същото време Русия не усеща последствия от конфликта. Осъзнавайки това, тя ще стане по-активна в настъплението си.

С други думи, Русия ще може да получи повече възможности, подобни на Авдеевка.

Източник: https://www.nytimes.com/2024/03/14/briefing/ukraine-us-aid.html

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *