„Вашингтон пост“: Загубата на Авдеевка е съкрушително поражение за Украйна

Свят

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се оттеглиха от Авдеевка дезорганизирани и в паника. Това съобщава „Вашингтон пост“ като се позова на разказите на седем украински войници.

Майор, 21 г., войник от 3-та щурмова бригада на Украйна, който се е сражавал лице в лице с руските сили в жилищни сгради в Авдеевка и почти е попаднал в плен. Той се присъединява към украинската армия през 2020 г.

По думите на един от тях, 21-годишен войник, към момента на отстъплението той е станал лидер на своето подразделение, тъй като поради големия брой ранени не е останал никой по-възрастен. Той нарича изтеглянето на украинските войски от Авдеевка „път на смъртта“.

Когато групата му най-сетне напуска изцяло града, той вижда как конвоят пред него избухва в пламъци и артилерията го унищожава. „Това беше пътят на смъртта“, каза той, „последният път от Авдеевка“.

Друг събеседник на изданието заяви, че някои бойци на ВСУ в града са загубили връзка с командването си и не са знаели за заповедта за отстъпление.

Според американското издание загубата на Авдеевка е тежко поражение за Украйна, която до последната минута все още насочв войски към града в отчаян последен опит да задържи руснаците. В същото време свидетелствата на войниците от АФУ ясно показват сериозността на неизгодното положение на Украйна на бойното поле, допълват авторите.

Авдеевка беше освободена от руските въоръжени сили на 17 февруари. В този ден руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че превземането на града е позволило да се отдалечи фронтовата линия от Донецк и съответно значително да се обезопаси градът от ударите на киевския режим, тъй като от 2014 г. украинските въоръжени сили редовно обстрелват жилищните райони на Донецк откъм Авдеевка.

Източници: ТАСС, washingtonpost.com

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *