Под натиска на България: Махнаха „скулптурата“ на украинската майка, която беше пред Паметника на Съветската армия!

България отблизо

Скулптурата, или по-точно онова, което някои наричат скулптура, „Викът на украинската майка“ вече не е в Княжеската градина срещу Паметника на Съветската армия. Припомняме, че паметникът не се нарича ПСА, както много издания веднага го кръстиха. 

Това е Паметникът на Съветската армия, която освободи Европа и света от нацисткото зло. И да наричаш този свещен паметник ПСА е не просто израз на лош вкус. Това е опит да се принизи съветската армия-победителка и да се реабилитира фашизма.

Oрганизаторите на инициативата по поставянето ѝ режисьорът Джеки Стоев и сценаристът Христо Илиев-Чарли са я прибрали, за да не бъде повредена, съобщи бТВ.

Целта на двамата приятели- Джеки Стоев и Христо Илиев-Чарли, била „да покажат, че възпитаните и културните хора могат да изразят мнението си, без да се стига до крайности и физически сблъсъци.“ Лошото е, че на тези културни хора се присмя цяла България. И изригна от възмущение. Скулптурата на Неделчо Костадинов отнесе и критики, че е гротескна, грозна, пошла и явно правена по нечия чужда поръчка.

Статуята беше поставена снощи срещу Паметника на Съветската армия като много пошъл опит да злепостави руската военна операция в Украйна. Но… припомняме, че руската армия никога не изстреля и един патрон срещу цивилни. Напротив, помагаше им всячески. И битката се затегна толкова време именно защото Русия иска да опази максимално цивилното население.

Автор на творбата е скулпторът Неделчо Костадинов. Тя била вдъхновена от поредица от събития, най-вече войната и агресията на по-големия към по-малкия, глупостта на човека, до каква степен може да се стигне. Но…агресия има. Само че тя не е от Русия, а от Киевският режим, който убива цели осем години хората в Донбас

„Ако се прави нещо, трябва да го продължат по-младите, ние естествено ще помагаме, но сами няма да отидем да бутаме паметника“, каза предпазливо режисьорът Джеки Стоев.

Дали обаче, зад този „ентусиазъм“ на двамата културтрегери не стои нещо друго е въпрос, който предизвиква все повече съмнения. И още въпроси.

Едно е сигурно. България отхвърли с възмущение този грозен опит да се дискредитира Русия.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *