Политолог заплете интригата. Куп предатели щели да да подкрепят Радев за нов мандат срещу топли места в правителството

България отблизо

Партия на Радев ще е удар за протестните формации, но ще засили ГЕРБ като единствена легитимна опозиция“, това заяви политологът Цветанка Андреева. Според нея Манолова, Дончева и компания вече са спазарили с Радев кабинет през третия мандат.


Ето какво още пише Цветанка Андреева в личния си фейсбук профил за политическите сметки и игри у нас:

„Все по-интензивно се говори, че Радев е готов да организира своя партия. Не е учудващо, защото това беше част от плана му за разширяване на властовото му и институционално влияние. Просто изчакваше стратегически удобния момент, в който кризата в държавата ще е толкова дълбока, че да изглежда като без изход.

Изчакваше момента, в който протестните партии ще са вече политически безпомощни да родят алтернатива. Моментът, в който ще са безсилни и несъстоятелни в парламента, неспособни да излъчат смислено и силно правителство. Моментът на Радев, в който единствената безпроблемно функционираща институция по изчегъртването е служебното правителство, а всички други до вчера обслужвали го ще са провалени като ходове.

Моментът е настъпил. Провалът на протестните партии в парламента е факт. Проектът „президентска партия“ може да започне.

Проблемът е, че са нужни малко време за учредяване и комфорт за самостоятелни президентски избори. Пролетта на 2022 г. Радев ще е с утвърдена партия, като преди това ще е минал през президентските избори като кандидат и представител на всички протестни партии /подкрепили го на първи или втори тур/.

Още повече няма да е обрал негативите на тежката зима и ковид вълната. Недоволството ще е за сметка на договореното правителство.

Така Радев ще изсмуче гласовете първо на тези, които го рекламираха най-много, като свое знаме. Ще парализира политически „Демократична България“ (ДБ) и „Има такъв народ“ (ИТН), като им изземе посланията, заряда и политическите шансове.

Разбира се, конкурентна партия на Радев ще е тежък удар и за БСП, но тя е преживявала подобни ситуации.

Мая, Дончева и компания вероятно влизат в плановете на Радев и директно ще изградят логистиката на новия проект. Дончева неслучайно иска правителство до пролетта, когато партията на спечелилият втори мандат Радев ще е готова за парламентарни избори и реално ще е унищожила довчерашните си подчинени формации. От „Изправи се БГ! Ние идваме“ (ИБНИ) вече открито се говори за договорено правителство през третия мандат, което ще е с хоризонт до пролетта, без да разясняват защо визират този срок. Дончева дори подмина с лека ръка обвинението в предателство от ИТН и публично ги склонява да подкрепят краткосрочно спазарено правителство.

Вероятността Слави Трифонов да се е усетил, че проектът му ще бъде изместен и смазан от Радевата партия е голяма. В интерес на ИТН и ДБ е да отидат на бързи избори, на които да се надяват, че ще се запазят. В противен случай им остава да се молят Радев да благоволи да ги включи в коалиция. И при този вариант те ще бъдат вече употребени в дългосрочната стратегия на президента. Той вече си има други публични любимци – служебни министри.

Трудно ще им е да се обърнат във врагове на Радев, защото той вече ще има силна и легитимна опозиция в лицето на ГЕРБ.

Целта на Радев беше това – да обезличи и обезцени политическите формации и да конституира с нов заряд своя президентска партия.

Дали планът му ще се осъществи докрай зависи от наивността на съучастниците му!“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *